Echinocțiul de primăvară 2023: semnificație, tradiții, obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi importantă

  • Publicat:
Echinocțiul de primăvară 2023: semnificație, tradiții, obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi importantă
Sursa foto: Shutterstock

Echinocțiul de primăvară 2023 este momentul din an în care ziua devine egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Evenimentul are loc pe data de 20 martie, la ora 23:24 ora României, și vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că acest moment aduce în viețile oamenilor armonie și o stare interioară bună.

Semnificația echinocțiului de primăvară

Din punct de vedere etimologic, „echinocțiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care la rândul său provine din latină „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”. Astfel, „echinocțiu” reprezintă momentul în care ziua devine egală cu noaptea.

În tradiția populară, echinocțiul de primăvară mai poartă denumirea de „Târ Înainte” și semnifică momentul în care ziua începe să crească treptat, în timp ce noaptea scade. Acest lucru se va întâmpla până pe 20 iunie, când are loc solstițiul de vară.

Tradiții și obiceiuri la echinocțiul de primăvară

Din cele mai vechi timpuri, se crede că echinocțiul de primăvară întărește puterea Soarelui, iar lumina pe care acesta o oferă face ca totul să crească și să înflorească. Tot de pe vremea strămoșilor se crede că Soarele ar fi, de fapt, o zeitate, iar acest lucru face ca sărbătoarea să fie una a învierii, purificării și a luminii.

Pe vremuri, echinocțiul de primăvară era asociat cu momentul în care fertilitatea pământului crește cel mai mult. Când începe echinocțiul de primăvară, începe și un nou an agrar, iar la sate copiii bat pământul cu bețe pentru a alunga frigul și rostesc: „Intră frig şi ieși căldură/Să se facă vreme bună/Pe la noi pe bătătură”.

Cultul Soarelui este o tradiție străveche. Se pare că pe vremuri, oamenii se uitau la Soare și  înregistrau ciclurile naturii potrivit schimbărilor pe care le aducea astrul zilei.

Din punct de vedere tradițional, echinocțiul de primăvară este un moment de armonie, echilibru și liniște, când ziua și noaptea sunt perfect egale. În perioada echinocțiului, totul revine la viață, iar toate viețuitoarele, de la cele mai mici la cele mai mari, au parte de cele mai bune energii pe care le poate aduce primăvara.

Pe vremuri, erau aprinse focuri cu scopul de a alunga iarna și de a renaște prin căldură spiritul de primăvară. În creștinismul românesc, obiceiul a fost asemănat cu Focurile Sfinților.

O altă tradiție spune că rugăciunile și focurile sfinților ajută la trecerea peste un moment crucial din echinocțiu, punând în balanță echilibrul dintre lumină și întuneric.

Ce nu ai voie să faci în această zi

Chiar dacă în zilele de acum o parte din tradițiile și obiceiurile străvechi nu mai sunt respectate, există anumite aspecte de care trebuie să te ferești de echinocțiul de primăvară.

În această zi nu trebuie să te cerți cu nimeni și să nu te superi, căci vei strica armonia și liniștea aduse de această zi. De asemenea, nu trebuie să faci rău animalelor sau plantelor. Se spune că răul făcut se va întoarce împotriva ta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
5 uleiuri pe care nu trebuie să le încălzești. Se consumă crude, la salată
5 uleiuri pe care nu trebuie să le încălzești. Se consumă crude, la salată
Ce înseamnă când ți se zbate ochiul?
Ce înseamnă când ți se zbate ochiul?