Efectele nocive ale aerului condiţionat asupra pielii

Atenţie maximă la expunerea la aer condiţionat, în condiţiile în care sezonul cald îşi intră în drepturi. Fluxul de aer rece vă poate usca excesiv pielea!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Efectele nocive ale aerului condiţionat asupra pielii

Atenţie maximă la expunerea la aer condiţionat, în condiţiile în care sezonul cald îşi intră în drepturi. Fluxul de aer rece vă poate usca excesiv pielea. De aceea, dermatologii recomandă reaplicarea cremelor sau pulverizarea apelor speciale pentru a evita descuamările neplăcute.

Efectele aerului condiţionat asupra pielii

În anotimpurile extreme – iarna şi vara – suntem supuşi unor condiţii meteorologice care duc inevitabil la uscarea pielii.

„Este momentul în care aşa numită bariera cutanată, deci stratul cel mai superficial extern al pielii, îşi pierde din competenţe, pielea nu mai este elastică, începe să se apere mult mai slab decât atunci când era hidratată”, spune dr. Carmen Sălăvăstru, medic primar dermatolog.

O piele uscată este mult mai expusă efectului distructiv al ultravioletelor. Acestea determină deshidratare continuă. Astfel, intraţi într-un cerc vicios. În plus, nu vă păcăliţi de faptul că transpiraţi mult şi pielea e acoperită de apă. E tot un fenomen de deshidratare.

Vara, căldura determină aceste fenomene de perspiraţie prin care pielea pierde apă. În plus, aerul condiţionat este unul din factorii recunoscuţi care usucă foarte tare pielea”, spune dermatologul.

Aşadar, tegumentul se usucă la maximum şi în interior. Iar pielea rămâne din nou fără bariera hidro-lipidică. Aşa că ţineţi cont de o recomandare.

O piele uscată este mult mai expusă efectului distructiv al ultravioletelor

„Dacă stăm multă vreme într-un spaţiu închis, să avem cu noi un spray. Există spray-uri cu ape temale. Această pulverizare se face de 2-3 ori pe zi”, spune dr. Florentina Zaharia, medic primar dermatolog.

În plus, când începeţi ziua, nu plecaţi de acasă fără să vă aplicaţi creme hidratante. Iată ce trebuie să conţină acestea!

„Ele conţin pe lângă subtanţa care ajută la hidratare şi substanţe care ne protejează de efectul ultravioletelor”, spune dr. Carmen Sălăvăstru, medic primar dermatolog.

„Este bine să fie dermatologice, să conţină şi apă termală, şi vitamine – vitamina E în special şi vitamina A -, şi bineînţeles lipide: glicerină şi eventual alantoină”, spune dr. Florentina Zaharia, medic primar dermatolog.

În cazul persoanelor cu fototipul 3, majoritar în România, factorul de protecţie suficient se înscrie între 12 şi 30. Dacă aveţi părul deschis şi ochii coloraţi, folosiţi creme hidratante cu factor de protecţie între 30 şi 50 plus.

Citește și: Folosirea aparatului de aer condiționat – pro și contra sănătate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: