Eficiența reală a vaccinurilor anti-COVID Pfizer, Moderna, Astra Zeneca față de varianta Delta

Eficiența reală a vaccinurilor anti-COVID Pfizer, Moderna, Astra Zeneca față de varianta Delta
Sursa foto: Shutterstock @Marc Bruxelle

Eficiența reală a vaccinurilor anti-COVID este cea observată în studiile clinice de fază 3, și anume de peste 90% în prevenirea formelor grave de boală care necesită spitalizare. Rezultatele provin din două raportări ale Agenției Naționale Franceze EPI-PHARE, care cuprind peste 22 de milioane persoane.

Conform acestora, eficiența reală a vaccinurilor anti-COVID Pfizer, Moderna și Astra Zeneca se confirmă și, mai mult, este valabilă și pentru varianta Delta, care face acum ravagii în România.

Potrivit studiului de amploare, cele trei vaccinuri anti-COVID reduc cu 90% riscul de spitalizare și de deces în cazul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog și profesor în Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh (SUA), detaliază, într-o postare pe pagina sa de socializare, rezultatele acestui studiu.

Eficiența reală a vaccinurilor anti-COVID este de peste 90%

Iată rezultatele a două raportări din Franța efectuate pe „numai” 22 de milioane de persoane. Este vorba despre rapoartele Agenției Naționale Franceze EPI-PHARE. Am să fac o sinteză a comunicatului EPI-PHARE ca să înțeleagă toată lumea.

Pentru a descoperi eficiența reală a vaccinurilor anti-COVID în prevenirea formelor grave de boală, EPI-PHARE a făcut două analize în paralel:

  • Prima pe 15,4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 74 ani (7,7 milioane de vaccinați comparativ cu 7,7 milioane de nevaccinați).
  • Cea de-a doua analiză a cuprins 7,2 milioane de persoane cu vârste mai mari de 75 de ani (3,6 milioane vaccinați și 3,6 milioane nevaccinați).

Urmărirea ambelor cohorte a fost efectuată până pe 20 iulie 2021.

Persoanele vaccinate de 50-74 de ani au primit Pfizer: 53,6% (n = 4 158 306), Moderna: 7,1% (n = 553 676) și Astra Zeneca: 39,2% (n = 3 042 930).

Persoanele în vârstă de 75 de ani și peste au primit Pfizer: 85,3% (n = 3 109 133), Moderna: 8,7% (n = 315 455) și Astra Zeneca 6,1% (n = 221 156).

Rezultatele celor două analize au fost perfect concordante. Ele au demonstrat fără drept de apel că cele trei vaccinuri au fost foarte eficace în prevenirea formelor grave de COVID-19 și a deceselor, cu o reducere a riscului de spitalizare de 90% în ambele cohorte, pentru fiecare dintre aceste vaccinuri.

De asemenea, reducerea riscului de deces în cazul pacienților internați în spital (care în cazul vaccinaților sunt deja reduse cu 90%) este similară, de 90%.

Această eficiență pare a se reduce după 5 luni la 75%, dar duratele studiului au fost insuficiente pentru a permite acest calcul.

Eficacitatea se menține și în cazul variantei Delta

Studiul a evaluat și impactul circulației variantei Delta asupra reducerii riscului de spitalizări cauzate de COVID-19. Acesta a putut fi evaluat între 20 iunie și 20 iulie.

Eficacitatea vaccinurilor a fost de 84% în cohorta de subiecți >75 de ani și de 92% în cohorta 50-74 de ani.

Per ansamblu, rezultatele francezilor arată că vaccinurile sunt eficace în lumea reală împotriva variantei Delta.

Până una alta, mesajul de reținut pentru publicul larg este următorul: uitați-vă la aceste date. Care sunt adunate pe milioane de persoane. Apoi uitați-vă la dinamica epidemiei în Franța. Uitați-vă la televizor pe TV5 să vedeți cum trăiesc zilele astea francezii. După aceea mergeți în fața spitalelor care au ATI din localitățile voastre. Și uitați-vă la ce vedeți acolo…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. dr. Cristian Apetrei - Profesor de boli infecțioase și microbiologie
Domnul Profesor Dr. Cristian Apetrei este absolvent al Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași, promoția 1990. Este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în Statele Unite ale Americii, ...
citește mai mult