Antreprenorul Elon Musk a dezvăluit că suferă de sindromul Asperger, în timpul unui discurs în emisiunea Saturday Night Live. Sindromul Asperger se mai numește și sindromul geniilor și face parte din spectrul autist.
Miliardarul în vârstă de 49 de ani le-a spus telespectatorilor că „este prima persoană cu Asperger care găzduiește” emisiunea respectivă, scrie BBC.
Pe parcursul monologului, CEO-ul Tesla și SpaceX a vorbit despre stilul său de a publica mesaje pe Twitter, adesea criticat de internauți. Musk are peste 53 de milioane de urmăritori pe această rețea socială. El s-a justificat spunând: „Către cei care se simt ofensați (de mesajele mele n.r.), vreau doar să spun că am reinventat mașinile electrice și trimit oameni pe Marte, în rachetă. Ați crezut că o fiu un tip normal și relaxat?”.
Musk a amintit în discurs și despre fascinația sa față de Dogecoin, o criptomonedă „glumă” a cărei valoare a crescut considerabil de când miliardarul a început să o susțină.
Una dintre informațiile care au atras cel mai mult atenția este faptul că Elon Musk a dezvăluit că suferă de sindromul Asperger. Este prima oară când antreprenorul vorbește despre această afecțiune.
Persoanele cu Sindromul Asperger interpretează modul înconjurător diferit față de alți oameni, deseori demonstrând o empatie mai redusă față de ceilalți.
Sindromul Asperger este o tulburare care face parte din spectrul autist şi care se caracterizează prin dificultăţi semnificative în ceea ce priveşte interacţiunea socială şi comunicarea nonverbală, alături de modele repetitive ale comportamentelor şi intereselor.
„Trebuie precizat faptul că se diferenţiază de alte tulburări din spectrul autist printr-o dezvoltare adecvată a limbajului. Deşi nu sunt elemente specifice pentru diagnostic, studiile recente au arătat că neîndemanarea fizică şi utilizarea atipică a limbajului sunt raportate frecvent”, ne-a explicat Alex Ştefan, psiholog la Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism (AITA).
Conform cercetărilor, a fost demonstrat faptul că majoritatea copiilor care suferă de acest sindrom prezintă un IQ normal sau chiar peste medie, manifestând interes în diverse domenii în care se perfecţionează. Din acest motiv, sindromul Asperger se mai numeşte şi sindromul geniului.
Cel care a vorbit prima dată despre acest sindrom este pediatrul austriac Hans Asperger, în anul 1944, în urma studiilor efectuate pe copiii întâlniţi în practica sa, care deţineau abilităţi reduse de comunicare nonverbală, demonstrau o empatie limitată faţă de colegi şi care erau, fizic, neîndemânatici.
În sine, conceptul modern de Asperger a apărut însă în 1981 şi a trecut printr-o perioadă de „popularizare”, devenind standardizat ca diagnostic abia în anii 1990. Însă, odată cu apariţia acestui diagnostic, au apărut şi multe întrebări, iar poate cele mai pregnante se referă la diferenţierea dintre această tulburare şi autismul înalt funcţional.
Diagnosticul de Asperger a fost eliminat în 2013 în a cincea ediţie a Manualului de diagnostic şi statistică a tulburărior mentale (DSM). Astfel, în DSM-5 nu mai există un diagnostic specific pentru această tulburare, ci ea este integrată în tulburarea de spectru autist.