Este mai sănătos să bei puțin decât să nu bei deloc? Ce spun experții

  • Publicat:
Este mai sănătos să bei puțin decât să nu bei deloc? Ce spun experții

Specialiştii în nutriţie explică de ce este foarte greu să te opreşti după ce consumi un pahar sau două de alcool dar şi, pe de altă parte, de ce este preferabil consumul moderat în locul excluderii totale.

Conform profesorului David Nutt, președintele Drug Science, instituție din Marea Britanie care cercetează consumul de droguri și alcool, „oamenii nu ar trebui să bea alcool că să-și îmbunătățească sănătatea”.

Este mai sănătos să consumi alcool moderat, decât să nu bei deloc

Potrivit expertului, alimentele se comportă că un burete și pot să încetinească absorbția alcoolului. Prin urmare, dacă bei pe stomacul gol, alcoolul își face efectul mult mai repede.

„Cei mai mulți oameni, după prima înghițitură, consideră că alcoolul este oribil”, spune, pentru The Guardian, profesorul David Nutt, președintele Drug Science, instituție din Marea Britanie care cercetează consumul de droguri și alcool. „Dar, în cele din urmă, ajung să asocieze mirosul și gustul băuturii lor preferate cu efectul din creier și cu plăcerea care va urmă”, a mai precizat acesta.

Doar că odată ce efectul scade, dorința de a bea din nou revine, spune Nutt. Alcoolul duce la eliberarea de endorfine, substanțe secretate de neuroni și de glanda hipofiză, de aceea ai o stare de bine după fiecare pahar consumat.

Dacă bei prea mult însă, ficatul suferă. „În medie, ficatul poate metaboliza, sau descompune, un pahar mic de vin sau o halbă de bere pe oră”, spune nutriționistul Hannah Macey.

„Atunci când se consumă mai mult, ficatul nu mai poate să facă față volumului de muncă, așa că începe să trimită alcoolul la inimă. Acest lucru duce la o scădere a tensiunii arteriale, în timp ce sângele cu alcool este acum pompat către plămâni”, mai adaugă specialistul. Astfel, practic expiri o parte din băutură.

Chiar și pe termen mediu, băutura poate să aibă un impact negativ asupra sistemului imunitar, pentru că influențează eliminarea bacteriilor utile din intestin. „Acest lucru poate duce la simptome intestinale negative și la niveluri mai ridicate de stres, anxietate și depresie”, încheie nutriționistul Macey.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la alcool pentru o lună?

Concluzie

În concluzie, există argumente atât pentru abținerea totală de la consumul de alcool, cât și pentru consumul moderat sau redus. Este important ca fiecare individ să ia în considerare propriile sale nevoi și obiective de sănătate și să discute cu un medic sau cu un nutriționist înainte de a lua decizii legate de consumul de alcool.

În cele din urmă, un stil de viață sănătos și echilibrat, care include o alimentație adecvată, exerciții fizice și gestionarea stresului, rămâne fundamentul pentru o viață lungă și sănătoasă.

FOTO: Shutterstock | SURSA: The Guardian

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult