Este sigur să mănânci pâine mucegăită? Iată ce spun experții

  • Publicat:
Este sigur să mănânci pâine mucegăită? Iată ce spun experții

Dacă ai pâine mucegăită în casă și te gândești să tai partea problematică pentru a putea mânca restul, ar fi mai bine să reconsideri acest fapt. Experții din domeniu spun că acest obicei NU este deloc unul sănătos.

Ce se întâmplă dacă mănânci pâine mucegăită

O nutriţionistă americană, Keri Gans, este de părere că un consum accidental de mucegai este obişnuit, iar unele persoane nici nu observă dacă se întâmplă să facă acest lucru. De obicei, mucegaiul se dezvoltă cu uşurinţă pe alimentele moi şi poroase ca pâinea, legumele, fructele. Totuşi, poţi avea de suferit dacă mănânci adesea mucegai fără să-ţi dai seama?

Mucegaiul poate cauza reacții alergice și poate produce substanțe toxice. Chiar și așa, NU toate tipurile de mucegai sunt dăunătoare.

Dacă ai consumat deja alimente deteriorate, există posibilitatea să te confrunți cu probleme gastrointestinale. Nu esta cazul să te panichezi, deoarece acesta va fi eliminat de organism, dacă sistemul imunitar nu este slăbit.

„Nu vei muri dacă mănânci mucegai”, a declarat Rudolph Bedford, MD, gastroenterolog la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, în timp ce vorbea pentru Women’s Health. Probabil că nu te va îmbolnăvi extrem de tare, mai ales dacă sistemul tău imunitar nu este compromis.

Cu toate acestea, există un tip de mucegai deosebit de dăunător numit micotoxine. Georgia Jones, PhD, profesor de știință alimentară la Universitatea din Nebraska-Lincoln, a declarat pentru Women’s Health că „este puțin probabil ca cantități infime [de micotoxine] să îmbolnăvească pe cineva, dar acestea se pot acumula în ficat și rinichi și pot cauza probleme de sănătate pe termen lung”.

Ce este mucegaiul și cum se formează?

Mucegaiul este o ciupercă care se dezvoltă pe alimente și alte suprafețe umede. Este mai frecvent întâlnit în medii calde și umede și se poate dezvolta pe aproape orice fel de aliment, inclusiv pâine, brânză, fructe și legume.

Deși există unele tipuri de mucegai care sunt comestibile și sunt folosite în alimentație, majoritatea mucegaiurilor care cresc pe alimente sunt toxice și pot produce efecte negative asupra sănătății.

Citește și: Ce se poate întâmpla dacă mănânci din greșeală alimente mucegăite

FOTO: Shutterstock | SURSA: Simply Recipes

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”