Spune-mi care e culoarea părului tău ca să îți spun cine ești!

De-a lungul timpului, culoarea părului şi pieptănatul au generat o serie de superstiţii, stereotipuri. O altfel de abordare a îngrijirii şi a culorii preţioasei podoabe capilare. Descurcă-i iţele!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Spune-mi care e culoarea părului tău ca să îți spun cine ești!
Sursa foto: profimedia

De-a lungul timpului, culoarea părului şi pieptănatul au generat o serie de superstiţii, stereotipuri. O altfel de abordare a îngrijirii şi a culorii preţioasei podoabe capilare. Descurcă-i iţele!

Eşti brunetă? Eşti sinceră! Eşti roşcată, blondă? Eşti…

Se crede că blondele sunt ipocrite, brunetele sunt sincere şi roşcatele sunt năbădăioase. În anul 310 î.C, grecii de exemplu, asociau culoarea blondă a părului cu lipsa de castitate. Părul închis la culoare ridica mai puţine suspiciuni, cu condiţia să nu fi fost lins – lucru considerat extravagant.

Totuşi, la căderea Imperiului Roman, familiile înstărite plăteau ca să li se facă portretele, iar membrii familiei să apară în postura de eroi. Pictorii au stabilit un canon în care blonzii erau buni şi orice duşman, prin contrast, era pictat cu părul închis la culoare. Însă, de-a lungul istoriei, cel mai prost văzuţi sunt bărbaţii şi femeile cu părul roşu: răi, ba chiar diabolici. Roşcaţii erau identificaţi cu vrăjitoria, focul, caracterul urât sau trădarea, menţionează Irene Claver în „Cartea cărţilor de superstiţii”.

Părul, pieptenii şi periile

Să piepteni spiritele rele este o sarcină care a preschimbat aceste artefacte în obiecte magice de-a lungul istoriei, din Groenlanda sau Iran până în Brazilia sau India. Încă din Epoca de Piatră, sunt dovezi ale existenţei acestor obiecte, asociate cu credinţe de toate felurile. Iată câteva exemple:

• Dacă laşi să-ţi cadă pieptenele, va urma o pierdere, o ceartă, un eşec pentru un actor, un deces în familie;

• Dacă foloseşti pieptenele cuiva care a murit, îţi cade părul;

• Dacă îi numeri dinţii, îţi vei pierde şi tu dinţii.

În Roma imperială şi în înaltele caste hinduse, miresele şi femeile însărcinate, care urmau să nască, erau pieptănate cu grijă, pentru a se evita ca spiritele malefice să complice nunta sau, respectiv, naşterea. Atenţie! Ghinionul poate fi îndepărtat cu salivă – scuipi peste pieptenele care a căzut – sau călcând pieptenele cu piciorul drept şi punându-ţi o dorinţă.

În prezent, în Italia, mirele şi mireasa evită să atingă piepteni sau foarfeci, pentru că în ele se ascund urzeli vrăjitoreşti, care le pot face rău.

Citeşte şi: Cele mai cunoscute superstiţii. Tu te ghidezi după ele?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Invenţie revoluţionară în sănătate!
Invenţie revoluţionară în sănătate!
Recomandări: