Un studiu la nivel european realizat de Grundig*, care analizează atitudinea consumatorilor faţă de risipa de alimente, confirmă că aproape o treime dintre europeni irosesc în medie peste 4 kg de alimente pe lună.
Consumatorii invocă lipsa timpului şi stilul de viaţă agitat. Totuşi, acelaşi studiu relevă faptul că 90% dintre aceştia se arată preocupaţi de cantitatea de hrană pe care o irosesc.
Consumatorii care au copii au un motiv suplimentar pentru limitarea risipei de alimente: 84% au declarat că este foarte important să transmită copiilor importanţa unui stil de viaţă sustenabil (81%), să devină responsabili cu banii (63%) şi să protejeze mediul înconjurător (55%).
Conform datelor ONU, în fiecare zi producem suficient pentru a hrăni 12 miliarde de oameni şi, totuşi, o treime dintre alimente este risipită. Aproape 1 miliard de oameni suferă de subnutriţie, în timp ce 30 – 50% din cantitatea totală de alimente aruncate provine chiar din bucătăriile noastre.
Platforma globală respectfood.com include informaţii şi sfaturi despre adoptarea unui stil de viaţă sustenabil, dar şi reţete de preparate culinare ce ajută consumatorii să reducă risipa de hrană.
Alte informaţii din studiu:
Lupta împotriva irosirii alimentelor începe acasă.
1. Punerea în practică a principiului FIFO
În finanţe, FIFO înseamnă First In – First Out (primul intrat, primul ieşit); primele bunuri achiziţionate sunt, de asemenea, primele bunuri vândute. Aplicaţi aceeaşi regulă în frigider!
Când despachetaţi produsele alimentare, mutaţi produsele vechi în partea din faţă a frigiderului şi puneţi produsele noi în partea din spate. Astfel, veţi putea consuma totul în timp util.
2. Combaterea ideilor preconcepute
Încercaţi să alegeţi şi fructele sau legumele mai puţin estetice, care de multe ori rămân în urmă la magazine. Acelea dintre ele care nu arată bine nu sunt neapărat deteriorate sau necomestibile, ci pot fi la fel de nutritive precum cele care arată bine şi, de cele mai multe ori, sunt chiar mai ieftine.
3. Fiţi eficienţi
Gătiţi toate părţile comestibile ale legumelor. Lăsaţi obiceiurile vechi şi încercaţi să profitaţi la maximum de legumele şi fructele de care dispuneţi. Dacă gătiţi morcovi, utilizaţi şi frunzele într-o salată. Posibilităţile sunt infinite, îndrăzniţi să vă folosiţi imaginaţia.
*Studiu efectuat de compania de cercetare Morar, cu peste 3.000 de respondenţi din şase ţări europene: Franţa, Marea Britanie, Germania, Suedia, Turcia şi Italia. Eşantionul sondajului a fost împărţit în mod egal între ţări, regiuni şi grupe de vârstă, cu un număr aproximativ egal de bărbaţi şi femei