Experiment: ce se întâmplă dacă atingi alimentele cu mâinile murdare?

Ţi se întâmplă frecvent să mănânci fără să te speli pe mâini înainte? Uneori suntem atât de grăbiţi sau de înfometaţi încât uităm să alocăm câteva secunde pentru a ne spăla pe mâini înainte de a mânca, dar după ce veţi citi următoarele rânduri, cu siguranţă nu veţi mai uita de acest gest banal, dar atât de important.
  • Publicat:
Experiment: ce se întâmplă dacă atingi alimentele cu mâinile murdare?

Ţi se întâmplă frecvent să mănânci fără să te speli pe mâini înainte?

Uneori suntem atât de grăbiţi sau de înfometaţi încât uităm să alocăm câteva secunde pentru a ne spăla pe mâini înainte de a mânca, dar după ce veţi citi următoarele rânduri, cu siguranţă nu veţi mai uita de acest gest banal, dar atât de important.

Imaginea de mai jos a fost postată pe Facebook de Courtney Lee Simpson, o profesoară din Statele Unite, care a vrut astfel să le demonstreze elevilor cât de important este să se spele pe mâini înainte de a mânca.

Alături de poză, ea a scris următoarele rânduri:

Acesta este cel mai scârbos, dar totodată interesant, experiment! Am făcut acest test pentru a-i învăţa mai uşor pe elevii mei lecţia despre microbi şi felul în care se dezvoltă.

Am folosit trei felii de pâine. Prima dată am folosit o mănuşă sterilă pentru a băga felia de pâine în pungă (controlled), apoi m-am spălat pe mâini şi am băgat ce-a de-a doua felie de pâine în altă pungă (clean), iar cea de-a treia felie de pâine am plimbat-o printre mâinile elevilor şi am pus-o într-o altă pungă (dirty).

Am lăsat câteva zile acele felii de pâine în pungi, iar rezultatul este cât de poate de concludent. Microbii de pe suprafaţa feliilor de pâine atinse de copii s-au dezvoltat iar astfel a apărut mucegaiul. Cred că a fost o lecţie utilă şi inedită, prin care am reuşit să le demonstrez copiilor importanţa mâinilor curate.

Acum, luaţi o pauză de la tot ce faceţi şi gândiţi-vă la toate obiectele pe care le atingeţi pe parcursul zilei: bani, cărucioare de supermarket, mânere, colacul de WC, telefon, chei etc. 

Dar dacă v-aş spune că există un anumit obiect atins doar de tine, care conţine cei mai mulţi microbi? Ei bine, acest obiect este…geanta. Potrivit unui studiu realizat de Initial Washroom Hygiene, o companie de igienizare din Marea Britanie, suprafaţa unei genţi este chiar mai murdară şi mai plină de microbi decât cea de pe colacul WC-ului.

Pare logic, nu? Colacul îl curăţăm la anumite intervale de timp, dar de geantă cine se ocupă? 

Prin urmare, spălaţi-vă frecvent pe mâini şi nu uitaţi de obiectele personale, care merită şi ele, măcar din când în când, o igienizare ca la carte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: