Rezultatul unui experiment de sănătate. Un geamăn a devenit vegan timp de 12 săptămâni, în timp ce fratele său a continuat să mănânce carne

  • Publicat:
Rezultatul unui experiment de sănătate. Un geamăn a devenit vegan timp de 12 săptămâni, în timp ce fratele său a continuat să mănânce carne

Un studiu recent a explorat impactul trecerii la o dietă vegană asupra vârstei biologice la gemeni. Studiul, care a analizat atent 21 de perechi de gemeni pe o perioadă de două luni, a constatat că cei care au urmat o dietă vegană au prezentat o scădere a indicatorilor de vârstă biologică în comparație cu cei care consumat carne în mesele lor.

Un geamăn vegan și unul care consumă carne au dezvăluit o schimbare interesantă în vârsta biologică

Autorii studiului s-au concentrat în mod special pe schimbările în nivelurile de metilare a ADN-ului, un proces epigenetic care influențează modul în care sunt exprimate genele. În general, o creștere a metilării ADN-ului este considerată un marker al îmbătrânirii.

Gemenii care au fost alocați unei diete vegane au arătat o reducere a vârstei biologice, precum și o reducere a markerilor de îmbătrânire pentru sistemele cardiovascular, hormonal, hepatic și inflamație și metabolism. Această reducere nu a fost observată la gemenii care au consumat o dietă omnivoră, arată IFL Science.

Deși studiul nu poate stabili o relație directă cauză-efect între dieta vegană și reducerea vârstei biologice, este interesant de observat schimbările pozitive observate într-o perioadă scurtă. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că durata studiului nu a permis o evaluare a efectelor pe termen lung ale modificărilor dietetice.

Studiul a fost publicat în BMC Medicine, punând în lumină relația complexă dintre dietă, vârsta biologică și sănătatea generală.

Un geamăn a devenit vegan, iar celălalt a continuat să mănânce carne. Ce s-a întâmplat după 12 săptămâni

În cadrul unui alt experiment realizat pe parcursul a 12 săptămâni, Hugo Turner a urmat o dietă vegană, în timp ce Ross a urmat o dietă care conținea carne, lactate și pește. Cei doi și-au dorit să facă acest experiment pentru a vedea ce schimbări au loc în organismul lor.

Gemenii au consumat același număr de calorii zilnic și au făcut aceleași antrenamente pentru a se asigura că doar alimentația lor va avea un anumit impact.

Procentul de grăsime corporală al lui Hugo a scăzut de la 13% la sub 11%, cu o tendință constantă de scădere. Ross, pe de altă parte, a avut o tendință ascendentă a grăsimii corporale, începând cu aproximativ 11% și crescând până la 13,5%.

„Mi-au lipsit carbohidrații. Chiar mi-au lipsit carbohidrații. Dar de îndată ce i-am avut, m-am simțit plin de energie imediat”, a spus Ross Turner.

„Nivelurile mele de energie au fost mai bune. Nu am consumat nici unpic de zahăr. Cele mai multe gustări – ciocolată, biscuiți, dulciuri – nu le-am putut avea. Am consumat numai nuci și fructe”, a adăugat și Hugo Turner.

Greutatea inițială a lui Hugo a început cu puțin peste 84 de kilograme și a scăzut sub 83 de kilograme în timp ce ținea dieta vegană, în timp ce Ross a crescut greutatea de la 85,5 kg la aproape 87 de kilograme având o dietă obișnuită.

FOTO: Shutterstock | SURSE: Men’s Health, BBC, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”