Un studiu recent a explorat impactul trecerii la o dietă vegană asupra vârstei biologice la gemeni. Studiul, care a analizat atent 21 de perechi de gemeni pe o perioadă de două luni, a constatat că cei care au urmat o dietă vegană au prezentat o scădere a indicatorilor de vârstă biologică în comparație cu cei care consumat carne în mesele lor.
Autorii studiului s-au concentrat în mod special pe schimbările în nivelurile de metilare a ADN-ului, un proces epigenetic care influențează modul în care sunt exprimate genele. În general, o creștere a metilării ADN-ului este considerată un marker al îmbătrânirii.
Gemenii care au fost alocați unei diete vegane au arătat o reducere a vârstei biologice, precum și o reducere a markerilor de îmbătrânire pentru sistemele cardiovascular, hormonal, hepatic și inflamație și metabolism. Această reducere nu a fost observată la gemenii care au consumat o dietă omnivoră, arată IFL Science.
Deși studiul nu poate stabili o relație directă cauză-efect între dieta vegană și reducerea vârstei biologice, este interesant de observat schimbările pozitive observate într-o perioadă scurtă. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că durata studiului nu a permis o evaluare a efectelor pe termen lung ale modificărilor dietetice.
Studiul a fost publicat în BMC Medicine, punând în lumină relația complexă dintre dietă, vârsta biologică și sănătatea generală.
În cadrul unui alt experiment realizat pe parcursul a 12 săptămâni, Hugo Turner a urmat o dietă vegană, în timp ce Ross a urmat o dietă care conținea carne, lactate și pește. Cei doi și-au dorit să facă acest experiment pentru a vedea ce schimbări au loc în organismul lor.
Gemenii au consumat același număr de calorii zilnic și au făcut aceleași antrenamente pentru a se asigura că doar alimentația lor va avea un anumit impact.
Procentul de grăsime corporală al lui Hugo a scăzut de la 13% la sub 11%, cu o tendință constantă de scădere. Ross, pe de altă parte, a avut o tendință ascendentă a grăsimii corporale, începând cu aproximativ 11% și crescând până la 13,5%.
„Mi-au lipsit carbohidrații. Chiar mi-au lipsit carbohidrații. Dar de îndată ce i-am avut, m-am simțit plin de energie imediat”, a spus Ross Turner.
„Nivelurile mele de energie au fost mai bune. Nu am consumat nici unpic de zahăr. Cele mai multe gustări – ciocolată, biscuiți, dulciuri – nu le-am putut avea. Am consumat numai nuci și fructe”, a adăugat și Hugo Turner.
Greutatea inițială a lui Hugo a început cu puțin peste 84 de kilograme și a scăzut sub 83 de kilograme în timp ce ținea dieta vegană, în timp ce Ross a crescut greutatea de la 85,5 kg la aproape 87 de kilograme având o dietă obișnuită.
FOTO: Shutterstock | SURSE: Men’s Health, BBC, Medical News Today