Asociaţia Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Român pentru Boală Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) şi în parteneriat cu AbbVie a anunţat astăzi lansarea galeriei de artă „IBD Art – Perspectives“, o iniţiativă care pune într-o nouă dimensiune înţelegerea curentă a bolilor inflamatorii intestinale şi impactul lor asupra pacienţilor şi societăţii.
15 opere de artă au fost expuse în cadrul acestei iniţiative la al şaselea Simpozion Anual de Boli Inflamatorii Cronice Intestinale, organizat de Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colita Ulcerativă, în perioada 25-27 septembrie.
Pentru proiectul „IBD Art – Perspectives“, 15 artişti au ascultat poveştile unor pacienţi din România şi au fost inspiraţi de aceştia în a realiza fotografii, picturi şi alte opere artistice. Pe lângă artişti profesionişti sau independenţi, programul a inclus şi studenţi de la Universităţi de Artă din România.
Fiecare operă artistică ilustrează povara şi greutăţi mai puţin vizibile sau adesea ignorate ale pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale.
După evenimentul RCCC, expoziţia va putea fi văzută în centre comerciale, spitale, instituţii şi alte locuri publice, pentru a atrage atenţia publicului larg cu privire la povara acestor boli, spunând povestea pacienţilor într-un mod fascinant şi original. „Ne dorim ca poveştile şi operele de artă incluse în expoziţie să contribuie la o înţelegere mai bună a acestor boli şi a impactului acestora asupra pacienţilor şi societăţii, dintr-un punct de vedere personal şi emoţional.
Cele 15 poveşti sunt dovada faptului că pacienţii pot găsi modalităţi de a face faţă provocărilor unei boli cronice invalidante, dar vorbesc şi despre suferinţa pe care aceştia o întâmpină zi de zi“, a afirmat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR.
Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni gastrointestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. BII au impact asupra vieţii personale a pacienţilor, dar se răsfrâng atât asupra asupra vieţii lor profesionale şi a capacităţii de a munci, cât şi asupra relaţiilor sociale. În final, pacientul devine un consumator cronic a resurselor din sistemul de sănătate şi o povară pentru societate. La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni de concediu medical pe an.
În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. În acest moment, peste 3 milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale la nivelul întregii Europe.
Deşi bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacţiunea complexă dintre predispoziţia genetică a individului şi factori de mediu, îndeosebi din dietă. “Am remarcat o creştere de circa 8-10 ori a acestor afecţiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, ca urmare a modificării stilului de viaţă”, a afirmat Conf. Dr. Liana Gheorghe.
BII se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus şi puroi (între 3-4 şi peste 20/zi), apărute atât ziua cât şi noaptea, dureri abdominale, febră, pierderea apetitului, scădere în greutate. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o perioadă mai lungă de 4 săptămâni trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Pacienţii pot trece prin mai multe evaluări medicale înainte de a se stabili diagnosticul corect, întrucât simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori simptomatologia poate fi comună cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate şi necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, cu complicaţii (ocluzie, malabsorbţie şi malnutriţie, fistule, abcese, cancer colonic). Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat, pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală.
Jumătate dintre pacienţii cu BII experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni. 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.