Patru din 10 români din mediul urban consideră că fac parte dintr-o familie modernă, arată un studiu realizat de agenţia MullenLowe în parteneriat cu iSense Solutions.
De asemenea, deşi 54% sunt de părere că fac parte dintr-o familie tradiţională, 63% dintre aceştia şi-ar dori să aibă o familie modernă.
În percepţia românilor, o familie modernă este mai deschisă să apeleze la consiliere decât o familie tradiţională (66% vs. 6% ), cuplurile simt mai puţin nevoia sau constrângerea de a se căsători (61% vs. 6%) şi există o mai mare libertate de exprimare (54% vs. 9%).
De asemenea, românii cred că într-o familie modernă copiii au acces nelimitat la tehnologie (64% vs. 5% în familiile tradiţionale), iar părerile lor sunt importante în deciziile familiei (49% vs. 10%).
Totuşi copiii sunt mai atent supravegheaţi (56% vs. 12%), adolescenţii sunt încurajaţi să-şi aleagă singuri cariera (52% vs. 7%), iar părinţii sunt preocupaţi să înveţe despre parenting (49% vs. 9%).
În acelaşi timp, familiile moderne sunt mai deschise către adopţia de copii (55% vs. 44%).
În schimb, cei mai mulţi români consideră că, într-o familie tradiţională, părinţii îşi cresc copiii cu ajutorul sfaturilor de la bunici (55% vs. 6% în familiile moderne), existând o relaţie mai apropiată cu familia extinsă (50%), iar soţii câştigă mai mult decât soţiile lor (44% vs. 10%).
Animalele de companie sunt considerate parte din familie atât în cele moderne (41%), cât şi în cele tradiţionale (38%), însă familiile moderne au ca prioritate financiară cheltuielile pentru animalele de companie mai mult decât familiile tradiţionale (31% vs. 25%).
„În ciuda percepţiei generale, familiile moderne comunică zilnic cu rudele, mai mult decât cele tradiţionale, şi sunt mai preocupate de petrecerea timpului împreună.
De aceea, preferă să externalizeze sarcinile din gospodărie pentru a avea mai mult timp liber şi pun mai puţin accent pe bunurile pe care le deţin”, explică Andrei Cânda, Managing Partner, iSense Solutions.
Familiile moderne deţin, într-o proporţie mai mică decât cele tradiţionale, o casă sau un apartament (66% vs. 78%), respectiv un automobil (62% vs. 69%), însă sunt mai interesate de planurile de economii/asigurări (53% vs. 47%) şi mai preocupate de obţinerea unei securităţi financiare înainte de căsătorie (71% vs. 64%), acesta fiind şi unul dintre principalele motive pentru care tinerii se căsătoresc mai târziu.
În ceea ce priveşte sarcinile din gospodărie, familiile moderne, mai mult decât cele tradiţionale, comandă mâncare acasă (33% vs. 22%), fac cumpărături din supermarketuri online (22% vs. 18%), angajează bone (15% vs. 10%) sau apelează la servicii de curăţenie (17% vs. 11%).
De asemenea, mai mulţi tineri din familii moderne plănuiesc să se căsătorească doar civil (22% vs. 14%).
Studiul a fost realizat de compania iSense Solutions în exclusivitate pentru Grupul Lowe, pe un eşantion de 820 de respondenţi din mediul urban, cu vârsta 18+. Datele au fost culese online prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro şi sunt reprezentative pentru mediul urban. Rezultatele studiului au un grad de eroare de +/-3,42%.