O femeie pe nume Joy Milne a descoperit că poate mirosi boala Parkinson cu mult timp înainte ca afecțiunea să dea simptomele specifice. Oamenii de știință au fost uimiți de această abilitatea a femeii de a mirosi boala Parkinson. Cercetări recente arată că anumiți compuși de la suprafața pielii ar putea fi responsabili de un miros aparte care ar putea „trăda” boala Parkinson la debutul acesteia.
Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au dezvoltat o metodă prin care pot identifica precoce boala Parkinson.
Mai precis, spun aceștia, analizând mostre de sebum, substanța uleioasă de la suprafața pielii, ar putea identifica anumiți compuși asociați cu această boală degenerativă a creierului care provoacă tremurături.
Echipa de savanți a recrutat 500 de participanți, dintre care o parte erau deja diagnosticați cu boala Parkinson. Acestora le-au fost prelevate mostre de sebum de pe trunchi. Folosind diverse metode de spectrometrie, specialiștii au descoperit 10 compuși chimici în mostrele de sebum care fie erau în cantitate prea mare, fie prea mică în cazul persoanelor cu Parkinson.
Ulterior, utilizând spectrometria de înaltă rezoluție, savanții au observat modificări subtile, dar nu de ignorat, în mostrele de sebum, pe măsură ce boala evolua.
Credem că aceste rezultate sunt foarte încurajatoare. Înseamnă pași înainte în ceea ce privește diagnosticarea precoce a bolii Parkinson, dar și în evoluția bolii. Nu numai că aceste teste sunt rapide. Ele sunt ușor de realizat, nedureroase și relativ accesibile. Cu siguranță vom aprofunda aceste rezultate pentru a dezvolta metode mai precise și rapide de diagnostic, precum și opțiuni de tratament pentru această afecțiune debilitantă, a declarat profesorul Perdita Barran pentru BBC.
Experimentul a fost inspirat de povestea lui Joy Mylne, fostă asistentă medicală care și-a descoperit această abilitate de a mirosi boala Parkinson în urmă cu peste 30 de ani. Ea susține că mirosul a ajutat-o să depisteze boala soțului ei, Les, în stadiu timpuriu, când încă nu apăruseră simptomele specifice (tremurături, tulburări de somn etc.).
La 10 ani de când s-a căsătorit, Joy a observat că soțul ei are un miros ciudat care persistă, dar pe care el însuși nu-l sesiza. Pe măsură ce anii au trecut, personalitatea bărbatului a început să sufere modificări – era mai morocănos, mai puțin tolerant, nerăbdător.
La vârsta de 40 de ani, soțul lui Joy era o cu totul altă persoană. Într-o noapte, ea a fost atacată de soțul ei, fără motiv.
Țipa și mă brusca, dar părea că nu este conștient de ce face. De fapt avea un coșmar, spune Joy, care ulterior a pus piciorul în prag și l-a convins pe soțul ei să meargă la medic.
Deși se temea că diagnosticul va fi de tumoare cerebrală, Joy a rămas șocată când medicii i-au spus care era cauza tulburărilor de personalitate ale soțului ei în vârstă de 45 de ani: boala Parkinson.
La ceva timp, Joy și soțul ei au mers la diverse întruniri cu pacienți care sufereau de aceeași problemă de sănătate.
Surprinzător, când intram în camera unde erau acești pacienți cu Parkinson, mă lovea în moalele capului acest miros neobișnuit pe care îl sesizasem și la soțul meu, spune Joy.
Cuplul s-a adresat unui cercetător în domeniu, dr. Tilo Kunath de la Universitatea din Edinburgh, pentru a elucida misterul mirosului „parkinsonian”.
Astfel, în urma unui experiment neobișnuit, expertul a observat că Joy a depistat cu precizie de aproape 100% pacienții cu boala Parkinson, doar pe baza mirosului.
Concret, ea a fost rugată să poarte câteva nopți la rând tricourile unor persoane: un grup era format din pacienți cu Parkinson, altul era format din persoane sănătoase.
Ulterior, Joy a răspuns unui set de întrebări precum: „Persoana care a purtat acest tricou este într-un stadiu precoce al bolii sau într-un stadiu tardiv? Sau poate undeva la mijloc? Sau nu are deloc boala Parkinson?”
Răspunsurile ei au fost incredibil de precise. A făcut o singură greșeală, își amintește dr. Kunath. A spus că o persoană din grupul fără Parkinson ar avea de fapt boala. Dar, câteva luni mai târziu, persoana respectivă a fost diagnosticată cu boala Parkinson.
Kunath și echipa lui au publicat datele studiului în jurnalul ACS Central Science, în luna martie a anului 2019, menționând-o pe Joy în calitate de coautor. De atunci, cercetările au continuat și, iată, cele mai noi date arată că într-adevăr anumiți compuși pot da mirosul specific al bolii Parkinson, ajutând astfel la depistarea precoce a acestei afecțiuni.
Surse: parkinsons.org.uk, npr.org