Femeia diagnosticată cu boala rară care îi șterge toate amintirile: „Sunt unul dintre puținii oameni diagnosticați oficial…”

  • Publicat:

O femeie din Statele Unite ale Americii a fost diagnosticată cu o boală extrem de rară. Sadie Dingfelder și-a deschis sufletul și a povestit chinul prin care trece de ani buni. Iată ce înseamnă afecțiunea SDAM.

Afecțiunea SDAM, poate cea mai rară problemă medicală din lume

„Lucram la Washington Post când am descoperit că sufăr de orbire a feței (n.r. Prosopagnosia cunoscută și sub denumirea de orbire a feței,  este o tulburare cognitivă a percepției feței în care capacitatea de a recunoaște fețele familiare, inclusiv propria față, este afectată, în timp ce alte aspecte ale procesării vizuale și funcționarea intelectuală rămân intacte). Asta m-a condus într-o groapă de iepure unde am aflat și că am o memorie autobiografică grav deficitară. Sunt unul dintre puținii oameni diagnosticați oficial cu SDAM”, a spus Sadie Dingfelder intr-un interviu.

Femeia a fost întrebată de ce i-a luat atât de mult să-și dea seama că suferă de SDAM, iar ea a explicat: „Nu mi-am dat seama că oamenii ar putea, de fapt, să călătorească mental în timp. Ai avut experiența în care un miros sau un gust te transportă brusc înapoi în timp la un moment important din trecutul tău? Eu nu am avut și am crezut că toți ceilalți vorbeau doar metaforic sau poetic”.

„Îmi amintesc că mi-a plăcut ceva, dar nu pot să re-experimentez acest lucru în mintea mea. Poate de asta nu revăd niciodată același film sau nu recitesc aceleași cărți”, a mai spus Sadie.

„O consecință amuzantă a combo-ului meu de neurodivergențe (aphantasia, SDAM și prosopagnozie) este că îl întreb în mod regulat pe soțul meu „când ai ajuns să fii atât de frumos?” Și vorbesc serios de fiecare dată. Are o structură osoasă grozavă și uit asta tot timpul”, a completat ea.

Ce reprezintă, de fapt, SDAM?

Stokes-Adams este o afecțiune gravă. Persoanele în vârstă sunt mai expuse riscului de probleme grave decât tinerii. Dar aveți șanse mai mari de a trăi o viață mai lungă cu tratament.

Deoarece cauza Stokes-Adams este un ritm cardiac anormal, singurul lucru pe care îl puteți face este să va mențineți inima să bată la un ritm regulat. Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu un stimulator cardiac.

Acest sindrom poate rezulta din următoarele probleme de sănătate:

  • Infarct miocardic
  • Fibroză (de obicei asociată cu ischemie)
  • Boală nodale atrioventriculara (AV)
  • Boală cardiacă structurală sau valvulară
  • Tulburări electrolitice
  • Boli reumatice, inclusiv spondilita anchilozanta, artrită reactivă, artrită reumatoidă, sclerodermia
  • Procese infiltrative inclusiv amiloidoză, sarcoidoză, tumorile cardiace, boală Hodgkin, mielomul multiplu

Citește și: „Ridarea excesivă” de pe mâinile unui tânăr s-a dovedit a fi o afecțiune rară

FOTO: Instagram

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”