O femeie a plătit o avere pentru ca doctorul să îi fractureze picioarele și să fie mai înaltă, însă a regretat

O femeie și-a dorit dintotdeauna să fie mai înaltă, astfel că a plătit o avere pentru ca un doctor să îi fractureze picioarele, însă a regretat totul.
  • Publicat:
O femeie a plătit o avere pentru ca doctorul să îi fractureze picioarele și să fie mai înaltă, însă a regretat
O femeie a plătit o avere pentru ca doctorul să îi fractureze picioarele și să fie mai înaltă, însă a regretat

Picioarele lui Elaine Foo sunt brăzdate de cicatrici groase și violet – fiecare fiind o amintire a unei proceduri de alungire a picioarelor care a mers foarte prost.

Din 2016, la vârsta de 49 de ani, a suferit cinci intervenții chirurgicale și trei grefe osoase, și-a epuizat economiile de-o viață și a intentat un proces împotriva chirurgului ei, care a fost în cele din urmă soluționat în iulie, fără nicio admitere de responsabilitate.

La un moment dat, Elaine a avut un cui metalic care i-a străpuns un os, iar cu altă ocazie, spune că simțea că picioarele îi erau „prăjite din interior”. „Călătoria mea a fost o încercare de foc – dar am supraviețuit,” spune ea.

Doctorul ei a negat constant orice neglijență și susține că unele dintre probleme au apărut din complicații despre care fusese avertizată, iar altele au rezultat din acțiunile ei proprii, scrie bbc.com.

Cum a ajuns Elaine Foo să facă aceste intervenții chirurgicale brutale

Elaine a urât întotdeauna înălțimea ei. „La 12 ani, eram mai înaltă decât majoritatea fetelor,” spune ea. „Până la 14 ani, am devenit brusc mai scundă decât toată lumea. Cu timpul, a devenit o obsesie. Mai înalt înseamnă mai bine. Mai înalt înseamnă mai frumos. Simțeam doar că persoanele mai înalte aveau mai multe șanse.”

Până la vârsta adultă, obsesia a devenit copleșitoare. Elaine crede că suferea de dismorfie corporală, o afecțiune mintală în care o persoană vede un defect în aspectul său, indiferent de cum o văd ceilalți. Impactul acestei afecțiuni poate fi devastator.

La vârsta de 25 de ani, Elaine a dat peste un articol despre o clinică din China, unde oamenii erau supuși unor intervenții chirurgicale pentru a-și alungi oasele picioarelor. Articolul conținea detalii înfiorătoare despre cuști medievale pentru picioare și infecții răspândite. Sună ca un coșmar, dar a lăsat-o pe Elaine intrigată. „Știu că oamenii vor pune la îndoială alegerile mele,” spune ea. „Dar când te confrunți cu dismorfia corporală, nu există o explicație rațională pentru care te simți atât de copleșitor de rău.”

Șaisprezece ani mai târziu, Elaine a descoperit o clinică privată din Londra care oferea această procedură. Era realizată de chirurgul ortoped Jean-Marc Guichet, un specialist în alungirea membrelor, care își crease chiar și propriul dispozitiv de alungire – cuiul Guichet. „Acela a fost cu adevărat un moment de cotitură, pentru că puteam să o fac în Londra și să mă recuperez acasă,” își amintește ea.

„Dr. Guichet a fost deschis despre tipurile de lucruri care ar putea merge prost: leziuni nervoase, cheaguri de sânge, posibilitatea ca oasele să nu se sudeze din nou împreună. Dar mi-am făcut cercetările, mergeam la un medic foarte scump și mă așteptam la îngrijire medicală pe măsură. Visul meu era să cresc de la 1,57 m la 1,65 m.”

Cât au costat intervențiile chirurgicale

Pe 25 iulie, la un cost de aproximativ 50.000 de lire sterline, a intrat în sala de operație și a pornit un proces care avea să-i schimbe viața.

Procedurile de alungire a picioarelor sunt relativ rare, dar disponibile în clinici private din întreaga lume. În funcție de locul unde sunt efectuate, acestea pot costa între 15.000 de lire sterline și peste 150.000 de lire sterline.

„Să mă trezesc a fost foarte emoționant, pentru că părea că nu s-a întâmplat nimic. Nici o durere. Dar 90 de minute mai târziu, a început. Părea că cineva îmi gătea picioarele. Ca și cum ar fi fost prăjite din interior. În prima noapte am țipat până la 6 dimineața, până când am adormit țipând.”

Cu această procedură, este de așteptat să existe ceva durere. În timpul operației, oasele picioarelor sunt rupte în două și se introduce o tijă metalică în interior. Tijele metalice sunt extinse treptat pentru a le mări lungimea și a trage cele două jumătăți de os una de alta. Acest proces este destinat să crească înălțimea pacientului. Oasele rupte ar trebui să se vindece treptat împreună, pentru a umple spațiul dintre ele.

Ce a urmat după operația inițială

Operația este complexă și reprezintă doar începutul unui proces lung. „Procesul de alungire durează aproximativ două sau trei luni și apoi ai nevoie de cel puțin dublul acestui timp pentru a-ți recupera funcțiile într-o măsură rezonabilă,” avertizează profesorul Hamish Simpson, fost membru al consiliului Asociației Britanice de Ortopedie. „Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru îți va lua un an din viață.”

Odată ce operația a fost terminată, procesul de alungire al lui Elaine a început. De câteva ori pe zi, ea urma un regim incomod, rotindu-și picioarele pentru a declanșa mecanismul cu clichet al tijei. Acesta este ceea ce face ca tija să se lungească și picioarele ei să crească. Dar două săptămâni mai târziu, spune ea, a lovit dezastrul.

„Am simțit multă durere în piciorul meu stâng. Apoi, într-o noapte, în timp ce mă mișcam în pat, am auzit un sunet ca atunci când rupi în mână un baton crocant de Kit Kat, urmat de o durere severă.” Elaine a mers la un control, care i-a confirmat temerile. Tija din piciorul ei stâng străpunsese femurul – osul coapsei – cel mai puternic os din corpul uman. Era devastată, dar spune că Dr. Guichet a liniștit-o.

„Mi-a spus că tot ce trebuie să fac acum este să nu mă îngrijorez. Să aștept să se vindece, iar odată vindecat, vom începe din nou procesul.”

Elaine spune că i s-a spus că operația suplimentară ar costa mii de lire sterline, dar era fericită să plătească dacă asta însemna că poate finaliza procesul.

Ce probleme au mai apărut pe parcurs

Până în septembrie, piciorul ei drept ajunsese la ținta de 7 cm. Dar lucrurile nu erau tocmai în regulă. Diferența dintre piciorul drept și cel stâng îi provoca probleme, curbându-i coloana vertebrală și lăsând-o într-o durere constantă.

Șase săptămâni mai târziu, scanările piciorului drept au arătat o lipsă alarmantă de creștere a osului. Femurul ei era, practic, două bucăți de os ținute împreună de tija metalică. Elaine a apelat la Dr. Guichet pentru ajutor, care a programat o altă operație la o clinică la care lucra în Milano. În aprilie 2017, au reluat procesul de alungire a piciorului stâng al lui Elaine, injectând în același timp măduvă osoasă în piciorul drept – pentru a stimula creșterea osului acolo.

După operație, Elaine s-a trezit cu vești și mai proaste. „Dr. Guichet mi-a spus că tija s-a rupt în timp ce o scotea,” spune ea. „Avea o tijă de la un alt pacient pe care a reușit să o introducă.” Ea adaugă că acest lucru urma să coste și mai mulți bani.

Trei zile mai târziu, abia putând să se miște, dar disperată să se întoarcă acasă, Elaine s-a întors la Londra. Ea spune că și comunicarea cu Dr. Guichet s-a deteriorat și simte că până în vară relația medic-pacient s-a rupt complet.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian