Femeile care devin mame la vârste mai înaintate trăiesc mai mult

Specialiştii atrag totuşi atenţia că aceste concluzii nu trebuie privite ca o încurajare de amânare a momentului sarcinii.
  • Publicat:
Femeile care devin mame la vârste mai înaintate trăiesc mai mult

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii San Diego din California, femeile care devin mame pentru prima oară la o vârstă mai înaintată au şanse să trăiască mai mult, scrie medicalnewstoday.com.

Savanţii au luat în calcul date de la 20.000 de femei care au luat parte la programul „Women’s Health Initiative”, un studiu naţional care s-a desfăşurat între anii 1991 şi 2012. Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în American Journal of Public Health.

Cercetătorii, conduşi de dr. Aladdin Shadyab, au descoperit că 54% dintre participantele la studiu care au dat naştere primului copil la 25 de ani sau peste această vârstă aveau mai multe şanse să ajungă la 90 de ani. Un alt aspect important de menţionat este că majoritatea femeilor care au ajuns la 90 de ani aveau studii superioare, erau căsătorite şi aveau un venit mai mare. 

De asemenea, ei au luat în considerare şi paritatea (numărul total de sarcini). Astfel, au observat că femeile care aveau între două şi patru sarcini aveau mai multe şanse de a trăi cel puţin 90 de ani, în comparaţie cu cele cu o singură sarcină.

Dr. Aladdin Shadyab atrage totuşi atenţia că aceste concluzii nu trebuie privite ca o încurajare de amânare a momentului sarcinii.

„Descoperirea noastră nu sugerează faptul că femeile ar trebui să întârzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicaţii obstretice, printre care se numără diabetul gestaţional şi hipertensiunea, care sunt mai des întâlnite la vârste materne înaintate”, a declarat dr. Shadyab.

Potrivit specialiştilor, femeile care rămân însărcinate la vârste mai înaintate (peste 40 de ani) se confruntă cu un risc crescut de naştere prematură sau avort spontan. Citeşte aici mai multe despre sarcina la 40+ şi riscurile pe care le implică.

Medicii nu au încă o explicaţie clară privind legătura dintre vârsta la care femeile dau naştere primului copil şi longevitate, însă presupun că la mijloc este vorba despre un statut socioeconomic mai ridicat, care le permite femeilor să aibă un stil de viaţă mai sănătos. 

Statisticile arată că educaţia şi nevoia „de a face carieră” sunt factori hotărâtori în decizia de a deveni părinţi. Potrivit CDC (Centrul american pentru Controlul Bolilor), proporţia femeilor care devin mame pentru prima dată la 30-34 de ani a crescut cu 28% între anii 2000 şi 2014, iar numărul femeilor cu vârsta de 35 de ani şi peste care nasc pentru prima oară a crescut cu 23% în aceeaşi perioadă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Ce înseamnă când cazi în vis
Ce înseamnă când cazi în vis