Femeile care intră la menopauză mai devreme de 45 de ani riscă să se confrunte cu demența. Ce arată un nou studiu

Femeile care intră la menopauză mai devreme de vârsta de 45 de ani au un risc mai mare de a dezvolta demență la o vârstă înaintată, arată o nouă cercetare.
  • Publicat:
Femeile care intră la menopauză mai devreme de 45 de ani riscă să se confrunte cu demența. Ce arată un nou studiu
Foto: shutterstock

Femeile care intră la menopauză mai devreme de vârsta de 45 de ani au un risc mai mare de a dezvolta demență la o vârstă înaintată, arată o nouă cercetare. Descoperirile scot în evidență importanța monitorizării sănătății creierului, în special în timpul menopauzei.

Cercetarea a fost prezentată la conferința Asociaței Americane a Inimii și sugerează că femeile care au participat la studiu și care s-au confruntat cu menopauza prematură, adică înainte de vârsta de 40 de ani, aveau un risc crescut cu 35% să dezvolte orice tip de demență comparativ cu femeile care intrau la menopauză la o vârstă standard, în adică în jurul vârstei de 50 de ani. Femeile care intrau la menopauză la vârsta de 45 de ani sau mai devreme, aveau cu 1.3 șanse mai mari să se confrunte cu demența înainte de 65 de ani.

Impactul menopauzei timpurii și riscul de apariție a demenței

Boala Alzheimer, un tip specific al demenței, este una dintre cele mai comune cauze care afectează femeile. Noua cercetare arată motivul pentru care boala afectează în special femeile, mai ales dacă sunt la menopauză, dar și legătura pe care o are cu schimbările hormonale.

Pentru acest studiu, cercetătorii Universității Shandong din Jinan, China, au analizat datele de sănătate ale pacienților înscriși la UK Biobank. Datele proveneau de la peste 150.000 de femei, în medie de 60 de ani și au fost folosite în perioada 2006-2010. Comparativ femeilor care intrau la menopauză la aproximativ 50 de ani, cele care intrau la menopauză înainte de vârsta de 40 de ani aveau o predispoziție cu 35% mai mare să fie diagnosticate cu un tip de demență. Între timp, femeile care se confruntau cu menopauza înainte de vârsta de 45 de ani aveau șanse mai mari de 1.3 ori de a fi diagnosticate cu demență înainte de vârsta de 65 de ani. Rezultatele erau similare chiar și după ce au fost ajustate în funcție de diferiți factori precum etnie, indice de masă corporală, boli asociate și consum de tutun și alcool.

Cercetătorii nu au determinat o cauză a acestei potențiale legături, dar au notat că vinovat de acest lucru ar putea fi nivelul de estrogen. Lipsa estrogenului pe termen lung duce la stres oxidativ, ceea ce duce la îmbătrânirea creierului și apariția declinului cognitiv, pentru că acești hormoni sunt prezenți și în creier, iar odată cu menopauza, apare un declin.

Urmărește CSID.ro pe Google News