Psihologii sustin ca femeile suporta mai bine durerile decat barbatii pentru ca acestea se confrunta, de-a lungul vietii, cu suferinte mult mai intense si pe o perioada de timp mai lunga. “Femeile trec mai frecvent, de-a lungul vietii, prin episoade de durere fizica.
Acestea incearca sa se obisnuiasca cu senzatia de disconfort prin simplu fapt ca isi impun sa treaca peste senzatia de durere. Cele mai multe teorii care au incercat sa explice aceste diferente se bazeaza pe diferentele genetice si hormonale dintre cele doua sexe, dar nici factorii sociali si psihologici nu pot fi neglijati”, afirma psihologul Mirela Zivari.
De asemenea, specialistul mai precizeaza ca barbatii si femeile aleg strategii diferite in combaterea durerii. Astfel, femeile se concentreaza pe aspectele emotionale ale durerii, in timp ce barbatii se concentreaza strict pe aspectele fizice.
“Femeile, concentrandu-se pe aspectele emotionale, resimt durerea in mod mult mai acut, probabil pentru ca emotiile asociate durerii sunt negative”, precizeaza Mirela Zivari. In urma studiilor realizate prin scanarea creierului, pentru a se observa reactia la stimulii care provoaca durerea, s-a constatat faptul ca exista zone comune la ambele sexe. Astfel, in creierul de sex feminin s-a observat o activitate mai intensa in centrii bazati pe emotii.
La barbati s-a observat o activitate mai intensa in regiunile cognitive sau in centrii de analiza. Totodata, specialistii afirma ca femeile au mai multi receptori pentru durere. Astfel, s-a constatat ca femeile au aproximativ 34 de terminatii nervoase pe centimetrul patrat, pe fata, in timp ce barbatii au in jur de 17 terminatii nervoase. Mai mult, femeile au o capacitate mult mai ridicata de a percepe sunetele puternice decat barbatii.
Durerile copilariei creeaza starea de imunitate scazuta la adult
Specialistii sustin ca expunerea la durere din copilarie creeaza adultului o stare de sensibilitate in fata durerii. “Baieteii care se lovesc sau cad sunt invatati de parinti sa isi pastreze numai pentru ei sentimentul de durere si sa isi infrunte plansul.
Expunerea la durere fizica determina o sensibilitate crescuta la factorii externi, iar astfel barbatii resimt durerea mult mai intensa comparativ cu femeile. De cealalta parte sunt fetitele, care, prin faptul ca sunt incurajate sa planga din orice, devin niste femei imune la durere”, afirma psihologul Mugur Ciumageanu.
Psihologii considera ca singurii vinovati pentru intensitatea pe care o simt barbatii sunt parintii acestora, pentru ca, prin dorinta de calire, nu fac nimic altceva decat sa creeze o stare de intoleranta asupra durerii. “Fiecare persoana reactioneaza diferit in fata durerii, iar acest mod este influentat de doi factori primordiali, si anume factorii culturali si cei fiziologici.
Cei culturali se refera la felul in care copiii sunt invatati sa accepte si sa suporte durerea. Factorii fiziologici se refera la durerile la care sunt supuse femeile de-a lungul vietii, iar cel mai bun exemplu este cel al nasterii.
In acest moment cei mai multi barbati, care asista la venirea pe lume a copilului, au stari de lesin numai la vederea efortului depus de catre partenera”, sustine psihologul Hanibal Dumitrascu.