Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost decât cele aflate într-o relație

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o legătură îngrijorătoare între singurătatea la femei și tendința lor de a consuma alimente nesănătoase.
  • Publicat:
Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost decât cele aflate într-o relație

Potrivit acestuia, femeile care se simt singure tind să mănânce mai mult și mai prost. Au o preferință pentru alimentele bogate în zahăr.

Studiul, publicat în revista JAMA, a monitorizat obiceiurile alimentare ale femeilor singure și a descoperit o tendință semnificativă de a alege alimente bogate în zahăr și de a pierde controlul asupra consumului de alimente de confort, relatează Washington Post.

Cum le împinge creierul spre alegeri nesănătoase

Cercetătorii au intervievat 93 de femei cu privire la sentimentele lor percepute de singurătate și izolare și le-au împărțit în două grupuri în funcție de scorurile obținute. Femeile care au raportat niveluri mai ridicate de izolare socială au avut tendința de a avea o masă grasă mai mare, o dietă de calitate mai slabă, un apetit mai mare, recompensă și mâncat compulsiv, precum și niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.

„Aceste rezultate sunt interesante pentru că aduc dovezi a ceea ce știm intuitiv”, a declarat Arpana Gupta, doctor în științe, cercetător și co-director al Centrului Goodman-Luskin Microbiome Center de la UCLA, autorul principal al studiului.

Schimbările în activitatea cerebrală au fost cele mai puternice atunci când participantele solitare au văzut alimente dulci, cu un conținut caloric ridicat, cum ar fi tortul de ciocolată. Alimentele dulci sunt cunoscute pentru a stimula centrul de recompensă al creierului, iar cercetătorii sunt de părere că acestea ar putea reprezenta o sursă de plăcere în momentele de singurătate, ajutând la “reducerea durerii și disconfortului, asociate cu sentimentul de singurătate sau izolare”.

„Când oamenii sunt singuri, ceea ce simt are un impact mai mare: ei subestimează ceea ce mănâncă, în special dorința de a consuma alimente nesănătoase. Foamea emoțională împinge spre alimente de obicei dulci și ‘compensatorii’, care activează mecanismul ‘stimul-rutină-recompensă’ care implică creierul. Se creează conexiuni neuronale specifice care fac ca acest comportament să devină automat și repetitiv în timp. Astfel, unele alimente devin ‘dependente’ pentru că dau dependență, în special asociate cu anumite situații, cum ar fi singurătatea”, încheie Dr. Arpana Gupta.

Citește și: De ce stresul ne face să mâncăm în exces

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandări: