Fereşte-te de toxiinfecţii alimentare !

Vine vara şi direct proporţional cu mercurul termometrelor cresc şi numărul cazurilor de toxiinfecţii alimentare. De curând s-a desfăşurat conferinţa „Siguranţa alimentară” organizată de Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta.
  • Publicat:
Fereşte-te de toxiinfecţii alimentare !

Vine vara şi direct proporţional cu mercurul termometrelor cresc şi numărul cazurilor de toxiinfecţii alimentare. De curând s-a desfăşurat conferinţa „Siguranţa alimentară” organizată de Federaţia Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta.

Pentru a preveni surprizele neplăcute Organizaţia Mondială a Sănătăţii vă recomandă să respectaţi următoarele reguli atunci când vine vorba despre păstrarea şi consumarea alimentelor:

● Păstraţi curăţenia

– Spălaţi-vă mâinile înainte de a atinge alimentele şi chiar în timpul preparării acestora
– Spălaţi-vă pe mâini după ce mergeţi la toaletă
– Spălaţi şi dezinfectaţi toate ustensilele şi echipamentele pe care le folosiţi la prepararea alimentelor
– Protejaţi bucătăria şi alimentele de insecte, paraziţi şi alte animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile şi hainele dumneavoastră, dar şi pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecţiuni.

● Separaţi alimentele crude de cele preparate

– Separaţi carnea crudă şi fructele de mare de restul alimentelor.
– Utilizaţi echipamente şi ustensile separate pentru alimentele crude.
– Depozitaţi alimentele în recipiente diferite, astfel încât să evitaţi contactul între alimentele crude şi cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea şi fructele de mare, pot conţine microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte uşor asupra altor alimente în timpul depozitării şi preparării.

● Preparaţi bine alimentele

– Preparaţi bine alimentele, în special carnea, ouăle şi fructele de mare.
– Lăsaţi preparate ca supele şi tocăniţele să fiarbă, pentru a vă asigura că au ajuns la temperaturi de cel puţin 70°C. Pentru carne, asiguraţi-vă că sucul este clar, nu roz. E recomandat să utilizaţi un termometru.
– Reîncălziţi bine preparatele.

Studiile au demonstrat faptul că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, aducerea hranei la o temperatură de cel puţin 70°C garantează siguranţa acesteia pentru consum.

Păstraţi hrana la temperaturi sigure

– Nu lăsaţi alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.
– Puneţi în frigider imediat toate alimentele preparate şi cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5°C).
– Păstraţi alimentele calde (peste temperatura de 60°C) înainte de servire.
– Nu depozitaţi în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.
– Nu dezgheţaţi alimentele îngheţate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetineşte sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

● Utilizaţi apă sigură şi alimente proaspete

– Utilizaţi apă sigură, sau trataţi-o pentru a deveni sigură.
– Selectaţi alimente proaspete şi sănătoase.
– Alegeţi alimente procesate pentru siguranţă (ex: laptele pasteurizat)
– Spălaţi fructele şi legumele, mai ales dacă le consumaţi crude.
– Nu consumaţi alimente dupa data acestora de expirare.

Atenţia acordată la selectarea alimentelor şi măsuri simple ca spălarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.

foto: Pinterest

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult