Ficatul gras non-alcoolic – o afecțiune ce ar putea fi prevenită cu un supliment alimentar? – studiu

Ficatul gras este o afecțiune ce se poate instala și la persoanele care nu consumă des alcool.
  • Publicat:
Ficatul gras non-alcoolic – o afecțiune ce ar putea fi prevenită cu un supliment alimentar? – studiu
Ce supliment alimentar ar putea duce la prevenirea bolii ficatului gras non-alcoolic? Studiu Foto: Shutterstock

Consumul de alimente prea grase crește riscul multor probleme de sănătate, inclusiv al bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului și NAFLD. Excesul de grăsime care se acumulează în ficat în timpul apariției ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) duce la inflamație și deteriorare progresivă și cicatrizare, numită ciroză hepatică. Rata NAFLD afectând aproximativ 27 la sută dintre adulți la nivel global. Însă cazurile de ficat gras nonalcoolic în Singapore sunt mult mai des întâlnite – 40%. Un nou studiu vine cu rezultate ce aduc speranța în direcția prevenției bolii.

 

Cercetări de lungă durată efectuate de Duke-NUS Medical School asupra proteinei transportoare de omega-3 Mfsd2a au arătat că aceasta joacă un rol-cheie într-un mecanism specific care împiedică ficatul să stocheze prea multă grăsime din alimente. Publicat în Journal of Clinical Investigation, acest ultim studiu realizat de Duke-NUS și de colaboratorii de la Singapore General Hospital (SGH) semnalează posibilitatea ca un supliment alimentar să poată fi dezvoltat pentru a ajuta la prevenirea bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).

Oamenii de știință au descoperit că un lipid special Omega-3 ar putea preveni boala ficatului gras

Un tip de grăsime numit fosfolipide este esențial pentru fabricarea membranelor celulare și protejează ficatul împotriva efectelor nocive ale grăsimilor alimentare. „Timp de peste un deceniu, cercetătorii de la Duke-NUS au studiat Mfsd2a, care transportă fosfolipidul lisofosfatidilcolină (LPC) în celule”, a declarat Dr. Chin Cheen Fei, primul autor al studiului și cercetător în cadrul Programului de tulburări cardiovasculare și metabolice (CVMD) de la Duke-NUS. „În această ultimă lucrare, ne-am propus să determinăm dacă transportul LPC în ficat de către Mfsd2a este o sursă importantă pentru fosfolipidele hepatice și un mijloc de a proteja ficatul împotriva NAFLD.”

Lisolipidele Omega-3 sunt importante pentru protejarea ficatului de grăsimile alimentare

Echipa s-a angajat în studii folosind probe preclinice și izolate de ficat uman. Aceștia s-au concentrat asupra efectului unei varietăți de măsuri care au modificat activitatea Mfsd2a și absorbția de către aceasta a unor lipide specifice. „Constatările noastre arată că lipidele LPC, în special cele care conțin acizi grași polinesaturați, cum ar fi acidul gras omega-3 DHA, ar putea deveni un mijloc de prevenire pe termen lung pentru NAFLD”, a declarat Dr. George Goh, consultant senior la SGH și unul dintre colaboratorii studiului. „Studiul nostru este primul care sugerează potențialul suplimentării cu LPC în alimentație în protejarea ficatului împotriva daunelor cauzate de o dietă bogată în grăsimi.”

Descoperirile noastre arată că lipidele LPC, în special cele care conțin acizi grași polinesaturați, cum ar fi acidul gras omega-3 DHA, ar putea deveni un mijloc de prevenire pe termen lung pentru NAFLD”, a declarat Dr. George Goh, consultant senior la SGH și unul dintre colaboratorii studiului. „Studiul nostru este primul care sugerează potențialul suplimentării cu LPC în alimentație în protejarea ficatului împotriva daunelor cauzate de o dietă bogată în grăsimi.”

Stadiile bolii ficat gras non-alcoolic

NAFLD are nevoie de ani pentru a se dezvolta și poate progresa până la steatohepatită non-alcoolică și ciroză, astfel încât suplimentele luate în această perioadă ar putea oferi protecție. „Studiul nostru subliniază importanța adoptării unei abordări proactive pentru a menține ficatul sănătos”, a declarat profesorul David Silver, autorul principal al studiului și director adjunct al programului CVMD. „Supraalimentarea cu alimente grase poate provoca boli cardiovasculare, obezitate, diabet și NAFLD. Prevalența NAFLD este de o importanță majoră pentru populația generală, care devine din ce în ce mai conștientă de această problemă.”

Cercetările despre influența Omega 3 asupra sănătății ficatului continuă

Deoarece descoperirea marchează o evoluție semnificativă în căutarea unei modalități de a proteja funcția hepatică de o boală care afectează un număr tot mai mare de persoane din întreaga lume, echipa de cercetare Duke-NUS intenționează acum să întreprindă studii clinice riguroase cu colaboratorii lor de la SGH pentru a testa dacă suplimentarea cu LPC poate îmbunătăți cu adevărat rezultatele la pacienții cu NAFLD. „Dacă studiile se dovedesc a fi de succes, această lucrare ar putea ajuta numărul mare de persoane din întreaga lume a căror sănătate este grav afectată de această afecțiune”, a declarat profesorul Silver pentru Science Daily.

Surse: Science Daily 

Journal of Clinical Investigation

Duke Nus Medica School

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian