Fonduri FIV 2022, disponibile pentru 2.500 de cupluri care suferă de infertilitate. Vârsta femeilor care pot să acceseze programul de fertilizare în vitro a fost extinsă până la 45 de ani

  • Publicat:
Fonduri FIV 2022, disponibile pentru 2.500 de cupluri care suferă de infertilitate. Vârsta femeilor care pot să acceseze programul de fertilizare în vitro a fost extinsă până la 45 de ani
Sursa foto: Shutterstock

Zilele trecute, a fost aprobat un nou program de fonduri FIV 2022 pentru cuplurile și femeile singure care nu pot obține o sarcină pe cale naturală. Programul este derulat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în colaborare cu Ministerul Sănătății și și-a propus să ajute anul acesta 2.500 de cupluri infertile. Pentru anul viitor, fondurile disponibile vor ajuta 10.000 de astfel de cupluri.

Cuplurile care suferă de infertilitate vor primi 15.000 de lei (3.000 de euro) pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro în vederea obținerii unei sarcini, maximum 3 într-un an.

Condițiile de acordare sunt mai relaxate decât la precedentele programe, normele fiind în curs de redactare. Se știe însă cu siguranță că pot aplica femei cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, ceea ce înseamnă cu 5 ani mai mult decât puteau avea persoanele eligibile în precedentele programe.

Faptul că vârsta femeii care este eligibilă pentru acest program a crescut de la 40 la 45 de ani este o veste bună, fiindcă multe femei încearcă, din păcate, din ce în ce mai târziu să obțină o sarcină.

În cele mai multe dintre cazuri, ele sunt, înainte de toate, ocupate cu cariera și abia după ce au o situație materială stabilă își pun problema să aibă un copil. Așa că ajung târziu la medicul specialist în infertilitate. În plus, este evident că o sarcină se obține mai greu la această vârstă, așa că și dacă vin la 39-40 de ani, e posibil să dureze până când apare sarcina”, afirmă dr. Andreas Vythoulkas.

Tot el spune că și eliminarea analizei AMH din condițiile de eligibilitate este un lucru bun, programul fiind mai permisiv și din acest punct de vedere:

„Excluderea analizei AMH din criteriile de eligibilitate este iarăși o veste bună. Hormonul anti-Mullerian este un indicator bun pentru cantitatea de rezervă ovariană, e drept, însă, cu tratamentul corect și personalizat, se pot obține sarcini și când analiza AMH este mică, așa încât includerea ei în criterii nu era cea mai bună decizie. Am avut, de-a lungul timpului, mai multe paciente care au reușit să obțină sarcina cu ovocitele lor, deși analiza AMH nu era dintre cele mai încurajatoare”, a adăugat medicul.

România trece printr-o criză demografică fără precedent. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunță la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puține nașteri, se arată într-un comunicat postat de site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult