Fructul ieftin care poate încetini îmbătrânirea și bolile de inimă. Medicul Vlad Ciurea îl consumă des

Exista un fruct care reduce îmbătrânirea prematură și împiedică apariția bolilor de inimă.
  • Publicat:
Fructul ieftin care poate încetini îmbătrânirea și bolile de inimă. Medicul Vlad Ciurea îl consumă des
Fructul ieftin care poate încetini îmbătrânirea și bolile de inimă. Medicul Vlad Ciurea îl consumă des

Prof. dr. Vlad Ciurea îl consumă des și ne sfătuiește pe noi să îl includem în alimentația noastră de zi cu zi. Specialistul ne vorbește azi despre struguri.

De ce sunt recomandați strugurii negri pentru consum

Nu mai este mult pana la venirea toamnei, cand peste tot se va simti mirosul inconfundabil al strugurilor. Sunt de diferite soiuri, mai dulci sau mai parfumati, albi, negri sau roze, pentru toate gusturile.

Cel mai adesea ii cumperi pentru a-i consuma ca atare pentru ca iti place gustul pe care il au. Insa poti folosi strugurii si pentru diverse preparate, in special deserturi, mai ales ca strugurii aduc beneficii organismului tau prin substantele nutritive pe care le contin.

Strugurii sunt o sursă importantă de vitamine din grupa B, în special vitamina B6, care sprijină sănătatea sistemului nervos, precum și de vitamina C. Totodată, conțin minerale esențiale precum potasiu, magneziu, calciu și fier, alături de cantități mai mici de cupru, mangan și seleniu.

Mai mult, strugurii sunt bogați în apă (peste 80%) și carbohidrați ușor asimilabili, oferind astfel energie rapidă și contribuind la hidratare.

Datorita acestor substante, strugurii contribuie la energizarea organismului, la intarirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres si la protectia aparatului cardiovascular.

Strugurii conțin resveratrol

Resveratrolul, o substanță prezentă în special în coaja strugurilor negri și roșii, are proprietăți antioxidante și anticancerigene. Alături de flavonoide, resveratrolul ajută la protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare, încetinește îmbătrânirea și susține sănătatea creierului.

„Resveratrol îl mai găsim în acel strugure pe care îl aveam în copilărie şi îi spuneam Hamburg. Este acel strugure închis la culoare şi este vestit. Vă recomand să căutaţi strugurii româneşti care erau atât de buni pentru dezvoltarea celulelor nervoase. Mai mult, am aflat de la colegii oftalmologi, că îmbunătăţește şi activitatea retinei. Vasele de sânge retiniene se păstrează mult mai bine cu resveratrol. Este foarte interesant fenomenul”, spune medicul Vlad Ciurea.

Strugurii, tratament pentru ochi sănătoși

Un studiu din 2016 sugerează că o dietă suplimentată cu struguri poate proteja ochiul de leziuni ale retinei și îmbunătăți funcția retinei.

Totodată, cercetările sugerează că resveratrolul poate proteja celulele retinale, din ochiul uman, de radiațiile ultraviolete. Acest lucru poate scădea riscul dezvoltării anumitor afecțiuni ale ochilor, care apar odată cu vârsta, precum degenerarea maculară.

Mai mult, specialiștii sugerează că resveratrolul poate proteja ochiul de glaucom, cataractă și de ochiul diabetic.

FOTO: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”