Prof. dr. Vlad Ciurea îl consumă des și ne sfătuiește pe noi să îl includem în alimentația noastră de zi cu zi. Specialistul ne vorbește azi despre struguri.
Nu mai este mult pana la venirea toamnei, cand peste tot se va simti mirosul inconfundabil al strugurilor. Sunt de diferite soiuri, mai dulci sau mai parfumati, albi, negri sau roze, pentru toate gusturile.
Cel mai adesea ii cumperi pentru a-i consuma ca atare pentru ca iti place gustul pe care il au. Insa poti folosi strugurii si pentru diverse preparate, in special deserturi, mai ales ca strugurii aduc beneficii organismului tau prin substantele nutritive pe care le contin.
Strugurii sunt o sursă importantă de vitamine din grupa B, în special vitamina B6, care sprijină sănătatea sistemului nervos, precum și de vitamina C. Totodată, conțin minerale esențiale precum potasiu, magneziu, calciu și fier, alături de cantități mai mici de cupru, mangan și seleniu.
Mai mult, strugurii sunt bogați în apă (peste 80%) și carbohidrați ușor asimilabili, oferind astfel energie rapidă și contribuind la hidratare.
Datorita acestor substante, strugurii contribuie la energizarea organismului, la intarirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres si la protectia aparatului cardiovascular.
Resveratrolul, o substanță prezentă în special în coaja strugurilor negri și roșii, are proprietăți antioxidante și anticancerigene. Alături de flavonoide, resveratrolul ajută la protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare, încetinește îmbătrânirea și susține sănătatea creierului.
„Resveratrol îl mai găsim în acel strugure pe care îl aveam în copilărie şi îi spuneam Hamburg. Este acel strugure închis la culoare şi este vestit. Vă recomand să căutaţi strugurii româneşti care erau atât de buni pentru dezvoltarea celulelor nervoase. Mai mult, am aflat de la colegii oftalmologi, că îmbunătăţește şi activitatea retinei. Vasele de sânge retiniene se păstrează mult mai bine cu resveratrol. Este foarte interesant fenomenul”, spune medicul Vlad Ciurea.
Un studiu din 2016 sugerează că o dietă suplimentată cu struguri poate proteja ochiul de leziuni ale retinei și îmbunătăți funcția retinei.
Totodată, cercetările sugerează că resveratrolul poate proteja celulele retinale, din ochiul uman, de radiațiile ultraviolete. Acest lucru poate scădea riscul dezvoltării anumitor afecțiuni ale ochilor, care apar odată cu vârsta, precum degenerarea maculară.
Mai mult, specialiștii sugerează că resveratrolul poate proteja ochiul de glaucom, cataractă și de ochiul diabetic.