Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% dintre femeile din țările dezvoltate fumează, iar acest lucru reprezintă o problemă medicală majoră, deoarece fumatul nu afectează doar sănătatea femeii. În cazul unei sarcini, acesta poate afecta și sănătatea viitorului copil, notează New York Post.
„Deoarece tutunul se numără printre substanțele cele mai des folosite în timpul sarcinii, și care sunt legale, aceste rezultate sugerează importanța extraordinară de creștere a eforturilor depuse pentru ca femeile aflate la vârsta fertilă și femeile însărcinate să aibă acces la programele de renunțare la fumat bazate pe furnizarea de dovezi”, a precizat autorul unui studiu recent, Ruth Rose-Jacobs, profesor asociat de pediatrie la Școala de Medicină a Universității Boston.
Potrivit cercetătorilor, chiar și expunerea la doar 10 țigări a fost suficientă pentru a influența negativ abilitățile de gândire ale copiilor, deși studiul a demonstrat mai degrabă existența unei asocieri, decât o relație de tip cauză-efect.
„Având în vedere că fumatul a 10 țigări poate avea un impact negativ, este absolut necesar să acționăm în consecință și să oferim cât mai mult acces și educație pentru a preveni rezultatele negative”, a precizat profesor Rose-Jacobs într-un comunicat de presă al universității.
Fumatul în timpul sarcinii expune copilul la monoxidul de carbon, care limitează furnizarea de oxigen și de substanțe nutritive. Expunerea la nicotină crește frecvența cardiacă a copilului și reduce mișcările respiratorii ale acestuia.
Fumatul în sarcină determină și alte probleme de sănătate conexe, precum:
Fumatul în timpul sarcinii poate să afecteze sănătatea copilului după ce acesta s-a născut, crescând riscul de:
FOTO: Shutterstock