Acad. prof. dr. Vladimir Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat cum o simplă ceartă poate declanșa un accident vascular cerebral (AVC) care să fie fatal.
”De la ceartă crește tensiunea nervoasă, poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv. Este adevărat.
Un număr de vase cerebrale, în tensiune din cauza activității de supărare, ceartă, furie, se pot închide și dau accident vascular cerebral mai ales dacă persoana este și diabetică și hipertensivă și cu un colesterol crescut”, a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.
Accidentul vascular are mai multe forme. Pentru a face o clasificare pentru a fi mai simplu de înțeles, putem vorbi de un accident vascular ischemic – prin înfundarea unui vas de sânge și accident vascular hemoragic – prin ruptură unui vas de sânge și hemoragie, sângerare în creier.
Sunt considerate accidente vasculare și rupturile de anevrism și rupturi de malformații vasculare. E important să avem această clasificare, pentru că aceste tipuri de AVC sunt complet diferite, au mecanisme complet diferite, au prognostic complet diferit, atitudinile medicale și neurochirurgicale sunt diferite.
Dacă vorbim de accidentul vascular ischemic, în afară de tromboliză, la pacienții care nu s-au prezentau în cele 4 ore, la cei care au boli grave și contraindicată tromboliză și accidentul s-au instala, la aceștia tratamentul este 90% neurologic.
Indicația intervenției chirurgicale este în cazul unui accident masiv cu aspect pseudo tumoral care cuprinde ori o emisferă cerebrală – din cauza obstrucției arterei carotide, fiind un impact dramatic sau atunci când este afectată o sferă cerebeloasă din cauza obstrucției unui rang din arteră bazilară.
În ambele cazuri intervenția chirurgicală este masivă, eroică, constând și în scoaterea unui capac osos masiv. Procedura se adresează unui AVC masiv.
Citește și: Cum se depistează rapid un AVC ischemic. Timpul înseamnă neuroni!