Furia, fie ea și de scurtă durată, poate avea consecințe grave asupra sănătății inimii, crescând semnificativ riscul de atac de cord, avertizează specialiștii.
Potrivit unui studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association, un scurt episod de furie poate afecta capacitatea vaselor de sânge de a se relaxa, ceea ce este crucial pentru menținerea unui flux sanguin sănătos.
Studiul a fost realizat de Universitatea Columbia din New York pe adulți tineri aparent sănătoși.
Participanții au fost rugați să își amintească experiențe din trecut care i-au înfuriat, în timp ce au fost măsurate diverse aspecte ale sănătății lor circulatorii.
Niciunul dintre aceștia nu a suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral în timpul experimentului, dar toți au prezentat o degradare a funcționării vaselor de sânge, o condiție care poate duce la astfel de evenimente.
„Funcția vasculară afectată este legată de un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Studiile observaționale au legat sentimentele de emoții negative cu apariția unui atac de cord sau a altor evenimente cardiovasculare.
Cea mai frecventă emoție negativă studiată este furia și există mai puține studii privind anxietatea și tristețea, care au fost, de asemenea, legate de riscul de atac de cord”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Daichi Shimbo, de la Centrul Medical Irving al Universității Columbia din New York, într-un comunicat de presă.
Cercetătorii au evaluat vasele de sânge ale participanților înainte de sarcini și la patru momente diferite după experimentarea sarcinii emoționale atribuite:
Rezultatele au arătat că evenimentele care au provocat furie au cauzat afectarea dilatației vaselor de sânge, de la zero la 40 de minute după sarcină, dar NU și după marcajul de 40 de minute.
„Am văzut că evocarea unei stări de furie a dus la disfuncția vaselor de sânge, deși încă nu înțelegem ce poate cauza aceste schimbări. Investigarea legăturilor care stau la baza dintre furie și disfuncția vaselor de sânge poate ajuta la identificarea țintelor eficiente de intervenție pentru persoanele cu risc crescut de apariție. evenimente cardiovasculare”, a încheiat Shimbo.