Gânditul „doare” mai mult pentru europeni decât pentru asiatici

„În general, oamenilor le displace efortul mintal”, spune, ca un rezumat, Erik Bijleveld, psiholog și profesor asociat la Universitatea Radboud din Olanda, coordonatorul principal al cercetării.
  • Publicat:
Gânditul

Asociația Americană de Psihologie (APA) a publicat recent un studiu care a avut ca obiectiv observarea modului în care oamenii experimentează efortul mintal în general. Acesta pune cap la cap rezultatele a 170 de studii publicate între 2019 și 2020 și la care au participat în total 4.670 de persoane, care a avut ca obiectiv observarea modului în care oamenii experimentează efortul mintal în general.

În toate studiile analizate, participanții au raportat nivelul de efort pe care l-au depus, precum și gradul în care au experimentat sentimente neplăcute precum frustrare, iritare, stres sau supărare.

Gânditul doare mai mult pentru europeni decât pentru asiatici

„Rezultatele la care am ajuns arată că efortul mintal se simte neplăcut pentru o gamă largă de populații și sarcini. Acest lucru este important pentru profesioniști cum ar fi inginerii și educatorii, care trebuie să-l aibă în vedere atunci când proiectează sarcini, instrumente, interfețe, aplicații, materiale sau instrucțiuni. Când oamenilor li se cere să depună un efort mintal substanțial, trebuie să vă asigurați că îi susțineți sau îi recompensați pentru efortul lor”, a spus Erik Bijleveld.

Potrivit specialistului, asocierea dintre efortul mintal și sentimentele adverse a fost mai puțin pronunțată în cazul persoanelor din țările asiatice, comparativ cu cele din Europa sau America de Nord.

Efortul mintal poate să ducă la recompensă

„De exemplu, de ce milioane de oameni joacă șah? Oamenii pot învăța că exercitarea unui efort mintal în anumite activități specifice este probabil să conducă la recompensă. Dacă beneficiile șahului depășesc costurile, oamenii pot alege să joace șah și chiar să-și spună că le place șahul”, a spus Erik Bijleveld.

Joacă tenis de masă

„Tenisul de masă este asemenea unui șah aerobic”, spune el, pentru că ajută nu numai la coordonarea gândurilor, ci și a gândurilor cu mișcările. În plus, poate fi și distractiv și găsești mese de ping-pong în aer liber în multe dintre parcurile publice. Cine știe, în timp poți să ajungi și la competiții de tenis de masă pentru amatori.

Citește în fiecare zi

Cititul îți extinde aria de cunoaștere, îți dezvoltă gândirea critică, te ajută să procesezi informația mai eficient și să înveți mai rapid, dezvoltă vocabularul și îmbunătățește memoria.

Alte modalități: Încearcă Scrabble, cuvinte încrucișate, jocuri de strategie, jocuri de memorie, Sudoku, un instrument muzical, să jonglezi cu două mingi, apoi cu trei, cu patru, învață un dans sau tai chi. 

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult