Generaţia Net nu (prea) are grijă de sănătate

Avem acces la internet, însă asta nu ne asigură cele mai bune şi sigure informaţii pentru îngrijire şi sănătate.
  • Publicat:
Generaţia Net nu (prea) are grijă de sănătate
Generaţia Net nu (prea) are grijă de sănătate foto 123rf.com

Un studiu realizat recent de o companie farmaceutică a arătat că trei sferturi dintre consumatorii Generaţiei Net (cei născuţi între 1981 şi 1996) declară că îşi menţin un nivel bun al sănătăţii prin autoîngrijire, însă jumătate dintre profesioniştii din domeniul sănătăţii nu sunt de acord cu acest lucru, sugerând ca principală cauză lipsa informaţiilor de calitate. Generaţia Net înglobează 2 miliarde de oameni.


Aţi auzit cu siguranţă medicii care nu vor să audă despre ce informaţii au găsit pacienţii pe Google. Motorul de căutare este o sursă de informaţii, nevalidate decât în rare cazuri de profesionişti în domeniul sănătăţii. Sau mai bine zis, într-un ocean de informaţii, vocea profesioniştilor este greu să se facă auzită de toată lumea. Compania Sanofi a publicat , cu ocazia Zilei Internaţionale a Îngrijirii Personale, un raport nou intitulat: “Be Your Best 2019 – Empowering the Net Generation to Make the Most of Self-Care” (Fii cea mai bună versiune a ta în 2019 – Sprijinirea Generaţiei Net să utilizeze cât mai eficient soluţiile de îngrijire personală), care aduce noi răspunsuri legate de percepţiile şi practicile de autoîngrijire ale acestei generaţii de consumatori şi ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii (medici generalişti şi farmacişti) din opt ţări ale lumii.

Mergem la farmacie cu temele făcute de acasă

Persoanele care fac parte din Generaţia Net au încredere în capacitatea lor de autoîngrijire – trei sferturi dintre cei incluşi în sondaj au declarat că sunt încrezători că se menţin sănătoşi prin autoîngrijire. Majoritatea abordează problema îngrijirii personale cu seriozitate, 43% dintre ei căutând informaţii în acest sens cel puţin o dată pe săptămână. Astfel, compară şi aleg produse ce răspund nevoilor personale chiar înainte de a păşi într-o farmacie.

Internetul nu este cea mai sigură sursă de informaţii, deşi Generaţia Net aşa consideră

Nativi în era digitalului, consumatorii din Generaţia Net consideră internetul ca fiind cea mai importantă sursă de informaţii despre îngrijire personală, chiar mai importantă decât recomandarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii. Însă 59% dintre profesioniştii din domeniul sănătăţii, cred dimpotrivă, că reprezentanţii acestei generaţii nu fac destul pentru a se îngriji, în ciuda informaţiilor care le sunt la îndemână. De asemenea, aceştia declară că încrederea în informaţiile online ar putea provoca, în mod paradoxal, îngrijorări inutile acestei generaţii. Totodată, doar o treime dintre cei intervievaţi se simt bine informaţi privind opţiunile de îngrijire personală disponibile prin intermediul serviciilor de sănătate, în regiunea lor. 

Intenţia bună nu este suficientă pentru un tratament corect

Alan Main, Executive Vice President, Head of Sanofi Consumer Healthcare, a declarat: „Raportul dezvăluie faptul că, deşi bine intenţionaţi, consumatorii din Generaţia Net nu reuşesc întotdeauna să facă cele mai bune alegeri pentru a-şi menţine starea generală de sănătate. În contextul unei societăţi guvernate de accesul facil la informaţii, vocile autorizate nu reuşesc întotdeauna să se facă auzite. Este atât răspunderea autorităţilor, cât şi a industriei farmaceutice să răspundă nevoii acestor consumatori de a beneficia de informaţii care să îi ajute să aibă o viaţă mai sănătoasă şi împlinită”.

Urmărește CSID.ro pe Google News