Grădinăritul, inclusiv cel de interior, nu doar că ne imbănătăţeşte starea de sănătate, dar ne întăreşte exponenţial sistemul imunitar. Cel puțin, la concluzia aceasta a ajuns o echipă de cercetători din Finlanda.
Universităţile din Helsinki şi Tampere au demonstrat că doar 4 săptămâni de grădinărit urban a crescut diversitatea microbiotei adulţilor sănătoşi. A sporit numărul şi felul bacteriilor de pe piele și, odată cu acestea a crescut nivelul de substanţe antiinflamatorii din sânge.
Grădinăritul implică activități fizice precum sapatul, plantatul – activități ce contribuie la îmbunătățirea condiției fizice. Mișcările repetitive ajută la creșterea circulației sanguine și la reducerea stresului, factori ce contribuie la un sistem imunitar mai puternic.
Petrecerea timpului în aer liber, sub razele soarelui, facilitează absortia vitaminei D în organism. Vitamina D este esențială pentru bună funcționare a sistemului imunitar, ajutând astfel la prevenirea infecțiilor și la menținerea sănătății oaselor.
Grădinăritul este o activitate de cele mai multe ori relaxantă care poate reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului. Iar reducerea stresului are un impact direct (pozitiv) asupra sănătății sistemului imunitar.
Conexiunea cu natural și sentimentul de apartenența asociat cu pământul, cu rădăcinile contribuie simțitor la îmbunătățirea sănătății mentale.
Citește și: Cum te ajută grădinăritul să ții la distanță cea mai temută boală a creierului
Solul este plin de bacterii bune care pot stimula sistemul imunitar. Un studiu efectuat de către Universitatea din Colorado a arătat că expunerea la bacterii precum Mycobacterium Vaccae, poate reduce simptomele de anxietate, având un impact pozitiv asupra imunității.
CONCLUZIE
Prin urmare, este important să nu ne ferim copii de natură, de microbii benefici mai ales că, în perioada copilăriei, sistemul imunitar se dezvoltă cel mai intens. Trebuie să-i învățăm, cel puţin în casă, că pământul face parte din noi.
FOTO: Shutterstock | SURSA: HealthLine