Gravida cu boală autoimună – de exemplu, diabet de tip 1, lupus, psoriazis sau febră reumatică – poate prezenta un risc mai mare de a naște un copil cu ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate).
Potrivit unui studiu publicat recent în revista de specialitate JAMA Pediatrics, o boală autoimună a gravidei poate influența dezvoltarea neurologică a fătului. De vină ar fi inflamațiile din corpul gravidei, care au repercusiuni și asupra micuțului.
Concret, savanții spun că anumite proteine produse de corp atunci când nivelul inflamațiilor este crescut afectează creierul fătului.
Analizând peste 63.000 de copii din Australia, echipa de savanți a descoperit că mamele cu orice tip de boală autoimună – fie că vorbim despre diabet de tip 1, febră reumatică, lupus, psoriazis, cardită reumatismală etc. – sunt mai susceptibile să aibă copii care vor dezvolta ADHD. Din totalul copiilor monitorizați, 12.610 erau născuți de femei cu afecțiuni autoimune.
Copiii cu ADHD pot avea probleme de concentrare sau de comportament și pot prezenta simptome precum agitație excesivă, impulsivitate, agresivitate și dificultăți de a se înțelege cu ceilalți.
Însă nu doar bolile autoimune pot cauza inflamații și, în consecință, un risc mai crescut de a avea copii cu ADHD.
Obezitatea, sedentarismul, regimul alimentar dezechilibrat, stresul cronic, fumatul, poluarea, insomnia, astmul, preeclampsia, depresia, sindromul Tourette sau chiar statutul socio-economic al părinților sunt, de asemenea, factori care ar putea fi implicați în dezvoltarea ADHD.
Prin urmare, gravidele cu o boală autoimună nu trebuie să se îngrijoreze că afecțiunea lor poate pune în pericol sănătatea bebelușilor, câtă vreme tratamentul este urmat corect și sunt evitați factori de risc precum cei menționați anterior.
Surse:
https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2775254
https://www.nature.com/articles/s41398-021-01198-w