Greșeala părinților când copilul face febră. Medic: Îi produci copilului mult rău, îi scade imunitatea

Cei mai mulți părinți cad în această capcană de fiecare dată când copilul face febră.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Greșeala părinților când copilul face febră. Medic: Îi produci copilului mult rău, îi scade imunitatea
Foto: Shutterstock

Când copilul face febră, majoritatea părinților, în loc să îl liniștească și să îi ofere un cadru relaxant în care să lupte cu virusul, fac exact opusul: se iau la ceartă, se agită, vor să ajungă cu orice preț la medic. Nimic mai greșit!

Copiii expuși la stres în timpul unui episod febril suferă o scădere a imunității

Potrivit unui studiu, copiii expuși la stres în timpul unui episod febril suferă o scădere a imunității și astfel simptomele se pot agrava sau pot persista un timp mai îndelungat.

Mai mult, copiii care sunt martori ai certurilor frecvente între părinți pot avea un risc cu 36% mai crescut de îmbolnăvire, în special infecții de tract respirator superior care cauzează febră, dar și afecțiuni gastrointestinale sau sinuzită, arată datele obținute de cercetătorii de la Johns Hopkins și Universitatea Rochester.

De altfel, medicul de familie Otilia Țigănaș atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că principala greșeală a părinților când copilul face febră este că se stresează peste măsură, lucru care are un impact negativ asupra micuțului.

Iată ce spune medicul:

Ultimul sfat pe azi. Copilul febril/viral. Căruia ai vrea să-i oferi luna de pe cer, numai să se facă bine.

El are nevoie de energie, liniște, căldură, somn și calm ca să înfrunte virusul, printr-un mecanism de autoapărare diabolic, deosebit de inteligent. Genial.

Ce să NU faci, fiindcă îi produci copilului MULT rău!

Să NU începi o agitație soră cu moartea, alertând toată familia, cum că e bolnav. Iar el începe să se simtă vinovat că are febră și că ți-a făcut atât de mult rău cu febra lui, tocmai ție, mami pe care el o iubește atât de mult.

Iar sentimentul vinovăției pe care i-l induci fără să vrei ÎI SCADE IMUNITATEA!

Mai rău. Discuții între părinți/bunici, în contradictoriu.

Stresul indus de cearta voastră ÎI SCADE IMUNITATEA.

VĂ IMPLOR, mame, să pricepeți această capcană!

Când el face febră, e despre EL. Nu-i despre ce stresate sunteți voi.

Nu-i despre voi.

Cum tratăm febra și tusea la copii 

Chiar dacă antitermicele (paracetamol, ibuprofen) pot fi eficiente în reducerea febrei, acestea se vor administra copiilor doar dacă se cunosc dozele și intervalul de administrare. În caz contrar, se va lua legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru.

Hidratarea adecvată este un remediu benefic dovedit în ameliorarea febrei.

Dacă copilul are peste 3 luni, oferiți-i ceea ce bea de obicei, cum ar fi formulă sau laptele matern. La copiii mai mari de 1 an sunt recomandate apa, supele, recomandă medicul de familie Egri Eduard.

Trebuie să știm însă că febra este perfect normală într-o anumită măsură, fiind un semn că organismul luptă împotriva infecției.

În cazul tusei, dacă copilul are mai mult de 1 an, încercați să îi dați o jumătate sau o linguriță de miere. Nu utilizați niciodată un medicament pentru răceală sau pentru tuse la copiii cu vârsta sub 3 ani fără recomandarea medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult