Când vine vorba de alegerea sortimentului de ulei de măsline, avem o varietate de opțiuni. De la recipientele de plastic și sticlă până la recipiente metalice, alegerea corectă poate fi mai complicată decât pare. Un aspect important de luat în considerare este tipul de recipient. Experții recomandă să evitați sticlele de plastic. De ce? Motivele sunt variate și includ impactul asupra mediului și, cel mai important, prezența microplasticelor.
Sticlele de plastic pentru uleiul de măsline au fost asociate cu prezența microplasticelor. În 2014, cercetătorii de la UC Davis au descoperit că ambalajele din plastic permit trecerea luminii și a aerului. Acest fapt poate duce la contaminarea uleiului cu microplastice. Fenomen a fost confirmat și de alte studii. De exemplu, în 2023, un studiu realizat de Universitatea din Massachusetts a confirmat prezența microplasticelor nu doar în uleiul de măsline, ci și în alte uleiuri vegetale, precum cel de canola, floarea-soarelui și cocos.
Prezența microplasticelor în alimentație este o problemă relativ nouă, dar extrem de periculoasă. Studiile sugerează că microplasticele pot fi legate de probleme neurologice, reproductive și de metabolism. Așadar, consumul de ulei de măsline din sticle de plastic poate expune consumatorii la riscuri majore pentru sănătate.
Pe lângă riscurile pentru sănătate, utilizarea sticlelor de plastic are un impact negativ asupra mediului. Katina Mountanos, de la compania de ulei de măsline Kosterina, a subliniat că sticla și aluminiul sunt mult mai prietenoase cu mediul decât plasticul. Studiile efectuate de Universitatea din Bologna au confirmat că recipientele de sticlă au un impact mai redus asupra mediului, comparativ cu cele de plastic. Mai mult, reciclarea plasticului poate contribui la răspândirea microplasticelor în mediu, potrivit unui studiu realizat de Academia de Cercetare a Științelor din China și Universitatea de Stat din Carolina de Nord.
Cercetările de la UC Davis din 2011 au arătat că expunerea uleiului de măsline la căldură și lumină, mai frecventă în cazul ambalajelor din plastic, poate accelera procesul de fotooxidare. Acest proces degradează uleiul, afectându-i gustul și proprietățile antioxidante. Uleiul de măsline păstrat în recipiente opace și etanșe poate rămâne proaspăt ani de zile. Ambalajele transparente, fie ele din plastic sau sticlă, grăbesc râncezirea.
Studiile sugerează că cele mai bune opțiuni pentru ambalarea uleiului de măsline sunt recipientele din aluminiu și oțel inoxidabil. Aceste materiale protejează uleiul de lumină și aer, păstrându-l proaspăt pentru mai mult timp și reducând riscul de contaminare cu microplastice.
Așadar, data viitoare când cumpărați ulei de măsline, evitați sticlele de plastic și optați pentru ambalaje mai sigure și mai prietenoase cu mediul. Alegerea corectă a recipientului nu doar că va păstra calitatea uleiului, dar va contribui și la protejarea sănătății și a planetei.
Sursă foto – grafvision / Envato