Ţineţi dietă ca să slăbiţi? Aveţi grijă să nu consumaţi mai puţin de 1500 de kilo-calorii pe zi. O dietă restrictivă nu vă ajută să scăpaţi de kilograme, ci dimpotrivă. Aflaţi cum evitaţi îngrăşarea de la specialiştii invitaţi la “Ce se întâmplă, doctore?”
Ţineţi dietă şi aţi redus drastic numărul caloriilor consumate? Aveţi grijă să nu pierdeţi masa musculară.O dată diminuată, riscaţi depunerea grăsimilor! Însă vă poate ajuta sportul.
Staţi întinşi pe un pat şi respiraţi normal. Cantitatea de dioxid de carbon eliminată în cameră se poate măsura. În felul acesta, specialiştii determină consumul energetic al metabolismului bazal. Pentru a-şi menţine funcţiile vitale, organismul arde 1500 de kilocalorii. Dacă primeşte mai puţine, metabolismul încetineşte.
“Deci dacă noi mâncăm 2 salate într-o zi şi o felie de pîine nu mai slăbim. Tocmai pentru că plafonul nostru a ajuns foarte jos”, afirmă dr Gabriela Strâmbu, medic specialist în diabet şi nutriţie.
Dacă veţi consuma în jur de 1000 de kilocalorii pe zi sau mai puţin, apare o reacţie în lanţ.
“Ei bine, ţesutul adipos e dificil de mobilizat şi organismul privat de calorii ajunge să consume din masă musculara”.
Şi atunci ce faceţi? În primul rând, mergeţi la medic ca să aflaţi cât consumaţi în repaus. Apoi ţineţi o dietă personalizată. În mare, veţi reduce aportul caloric, dar nu sub 1500 de kilocalorii pe zi. Veţi mânca puţin din toate grupele alimentare. Şi fiecare masă trebuie intens condimentată cu ierburi aromatice, dar şi cu ardei iute. Condimentele cresc tocmai metabolismul bazal.
“Atunci când vorbim de cură de slăbire avem nevoie de aliment cu gust, tocmai ca să ne facă plăcere şi să trecem peste frustarile legate de cantitate”, susţine medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
Şi, pentru un plus de gust, nu renunţaţi la sare, în ciuda miturilor.
“In momentul în care mâncăm fără sare va apărea pe cântar mai puţin pentru că se produce şi o deshidratare a organismului , dar noi cînd vrem să scăpam de depozitele de grăsime, sarea este un ajutor şi în niciun caz un duşman al curei de slabire”.
Dar, pe lângă reducerea calorică moderată şi gustul bun, diferenţă majoră o face mişcarea în forţă.
Dr Gabriel Strâmbu, medic specialist diabet şi nutriţie afirmă că “mişcarea menţine metabolismul bazal mai sus, nu îl lasă să coboare şi orice am mînca, nu se depune.”
În plus, creşte masa musculară, adică ţesutul care consumă o parte importantă din kilocaloriile din hrană.