Gurmanzii care nu se ingrasa trebuie sa mearga la doctor

Persoanele care pot manca orice si, totusi, raman atat de slabe incat lumea le invidiaza sunt, de fapt, bolnave, atentioneaza specialistii.
  • Publicat:
Gurmanzii care nu se ingrasa trebuie sa mearga la doctor
Gurmanzii care nu se ingrasa trebuie sa mearga la doctor

Persoanele care pot manca orice si, totusi, raman atat de slabe incat lumea le invidiaza sunt, de fapt, bolnave, atentioneaza specialistii. „Sunt unele categorii de persoane care, oricat de mult ar manca, nu reusesc sa se ingrase. Oamenii acestia mananca exagerat, dar arderile sunt atat de mari, incat ei scad in greutate.

Aceste persoane sufera de o disfunctie a glandei tiroide – hipertiroidia”, avertizeaza prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog, seful sectiei de Patologie Suprarenala, Gonadica si Osoasa, din cadrul Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitala.

Medicii spun ca atunci cand glanda tiroida nu functioneaza corespunzator, in organism se produce un exces de hormoni tiroidieni, care fac boala mai usor vizibila. „La nivelul aparatului cardiovascular, apare modificarea tensiunii arteriale si un ritm rapid al batailor inimii, bolnavii devin mai agitati, nervosi, transpira mult, tegumentele sunt umede si subtiri.

De asemenea, aceste persoane prezinta tremuraturi ale extremitatilor, tulburari digestive si scaune frecvente”, mai precizeaza prof. Dumitrache. In unele forme de hipertiroidie, pot aparea si modificari oculare, caracterizate prin impingerea in afara a globilor oculari.

Medicii sustin ca atunci cand oamenii nu sesizeaza simptomele descrise mai sus si intarzie prezentarea la specialist, boala poate capata complicatii cardiace sau neuronale, iar bolnavii se pot confrunta cu tulburari de ritm cardiac, insomnii, nervozitate.Endocrinologii spun ca un alt semn al hipertiroidiei il constituie aparitia gusei, insa aceasta poate aparea in mai multe cazuri: hipotiroidie, hipertiroidie, inflamatia glandei tiroide, cancer tiroidian.

Arderi intense

Totodata, medicii spun ca exista si oameni care nu sunt bolnavi, dar au un metabolism rapid. „Aceste persoane pot consuma cantitati insemnate de alimente si, fara sa sufere de vreo afectiune endocrina, ele nu se ingrasa. Este vorba despre procesele biochimice, care pot fi minime sau maxime”, spune prof. Dumitrache.

Un metabolism rapid „arde” mai multe calorii in comparatie cu unul lent si, cum pentru a avea o silueta de invidiat trebuie sa ardem cat mai multe calorii, metabolismul rapid devine, astfel, un aliat impotriva kilogramelor nedorite.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News