Harta ambroziei, buruiana cea mai alergică în România. Semne că ambrozia este toxică pentru tine

  • Publicat:
Harta ambroziei, buruiana cea mai alergică în România. Semne că ambrozia este toxică pentru tine
Ambrozie în România/ Foto: Shutterstock

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul României. Polenul acesteia este prezent în atmosferă din august, sau chiar la finalul lunii iulie, până în noiembrie și creează simptome neplăcute pentru cei alergici.

Dacă la finalul verii ai, de obicei, simptome asemănătoare rinitei alergice, precum: strănut, secreții nazale, respirație șuierătoare și ochi umflați și înroșiți, e posibil să ai alergie la ambrozie.

Harta a fost întocmită pe baza a ce au raportat cetățenii în 2021. Zonele cele mai afectate sunt în Ilfov, București, Timiș și Iași.

La polul opus se situează Harghita, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Gorj și Brașov, unde au fost raportate unul sau două focare pe județ.

Alergia la ambrozie poate apărea la 30 de ani

Alergia la ambrozie este o problemă cât se poate de serioasă. Foarte multe persoane constată că au alergie la ambrozie la vârste de peste 30-40 de ani sau poate chiar mai târziu. Acest fenomen, explică medicii, este cauzat de doi factori principali: predispoziţia genetică şi contactul cu alergenul.

„Sursele de alergene sunt numeroase, iar manifestările conjunctivale şi respiratorii sunt cauzate în principal de alergenele aeropurtate. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestări sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri şi polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă (în special buruieni). Deşi există variaţii importante în funcţie de condiţiile climaterice, vorbim de un sezon “al buruienilor” în perioada august-octombrie.”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie.

Simptomele alergiei la ambrozie

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Specialistul avertizează: cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlneşte în special la pacienţii cu alergie la polenul de Ambrozie (iarba pârloagelor), cea mai alergenică buruiană din România.

Proprietarii de terenuri cu ambrozie, obligați să o înlăture

Boala ar putea fi evitată, dacă ambrozia ar fi înlăturată. Proprietarii de terenuri pe care crește ambrozie au primit notificări de la Poliția Locală să le curețe, iar cei care nu s-au conformat au fost avertizați.

„În Sectorul 4, de la începutul acestei campanii de identificare a terenurilor cu ambrozie, au fost identificate 57 de terenuri. Opt terenuri încă mai au ambrozie, dar proprietarii fiind avertizați deja, avem promisiunea acestora că vor duce la îndeplinire operațiunea de curățare a acestor terenuri”,  a declarat Cristian Pâslă, director la Poliția Locală Sector 4, potrivit Digi24.

Ce este ambrozia

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult