Hemoleucograma completă, o analiză esențială pentru depistarea precoce a cancerelor de sânge

Hemoleucograma completă ajută la depistarea multor boli, inclusiv anemie, infecții sau cancere de sânge, precum leucemie, limfom, mielom.
  • Publicat:
Hemoleucograma completă, o analiză esențială pentru depistarea precoce a cancerelor de sânge

Hemoleucograma completă este o analiză de care doar 3% dintre români știu că ajută la depistarea cancerelor de sânge.

Această analiză poate fi recomandată de către medic în cadrul setului de analize anuale gratuite, fie pentru un control de rutină al stării de sănătate, fie pentru a diagnostica și a urmări evoluția unor boli.

Hemoleucograma completă ajută la depistarea multor boli grave

Hemoleucograma completă este o analiză de sânge care ajută la depistarea a numeroase boli, inclusiv anemie sau infecții și cancere de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul și mielomul.

Deși joacă un rol atât de important în evaluarea stării de sănătate și în depistarea unor afecțiuni grave, inclusiv a cancerelor de sânge, doar jumătate dintre românii care folosesc internetul declară că au auzit de hemoleucogramă.

Dintre aceștia, doar 65% știu ce presupune această analiză de laborator, majoritatea menționând spontan că este doar o „analiză de sânge”. Abia 3% au menționat că este o analiză pentru depistarea cancerelor de sânge.

Hemoleucograma, o rutină anuală mai ales pentru cei cu vârsta peste 60 de ani

La persoanele cu vârsta peste 60 de ani, care reprezintă o categorie de risc pentru numeroase afecțiuni, inclusiv cancerele de sânge, realizarea unui set de analize anuale care să cuprindă și o hemoleucogramă completă ar trebuie să devină o rutină.

De multe ori însă, persoanele în vârstă au nevoie de un impuls din partea celor dragi pentru a se îngriji de sănătatea lor. În România, doar 1 din 5 adulți își întreabă părinții într-o discuție obișnuită dacă și-au făcut analizele de sânge gratuite, anuale.

Analizele de sânge pot oferi informații cruciale despre starea de sănătate a unui pacient. Hemoleucograma completă ar trebui să devină o rutină anuală mai ales pentru cei cu vârsta peste 60 de ani, pentru că detectarea precoce a oricărei afecțiuni, în special a cancerelor de sânge, și începerea tratamentului într-o fază incipientă a bolii pot crește ratele de supraviețuire și îmbunătăți calitatea vieții. Cei dragi și mai ales copiii pot juca un rol important în protejarea sănătății părinților, din ceea ce am observat de multe ori, spune dr. Dina Mergeani, Președinte Societatea Națională de Medicină de Familie.

Peste 900.000 de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu o formă de cancer de sânge în fiecare an și multe persoane nu cunosc importanța analizelor de sânge în depistarea precoce a acestor boli grave.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult