Trebuie să recunoaştem că există zile în care pur şi simplu nu avem deloc starea necesară de a face câteva minute de mişcare, fie că este vorba de alergarea pe bandă sau exerciţiile cu greutăţi. Din fericire, printre ”to do list”, putem strecura un mic antrenament suficient de intens.
Faceţi cunoştinţă cu HIIPA (high-intensity incidental physical activity), o versiune a antrenamentului HIIT (high-intensity interval training), care nu mai are nevoie de alte introduceri. Anul trecut, Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din Statele Unite a adus un update Ghidului American de Activitate Fizică prin care se arată nu mai este nevoie de cel puţin 10 minute pe zi de mişcare, doar două minute fiind suficiente şi benefice pentru starea sănătăţii.
Aşadar, ce activităţi fizice implică HIIPA? Într-un nou raport publicat de Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă se arată că HIIPA se bazează pe orice mişcare pe care o faci care pune inima în mişcare. Datul cu aspiratorul prin casă, alergatul copiilor prin curte, parcarea maşinii cât mai departe de casă pentru a merge pe jos, dar şi căratul rufelor din maşina de spălat către uscător sunt doar câteva din activităţile obişnuite pe care le poţi urma, ceea ce înseamnă că nu mai este nevoie să-ţi rezervi câte o oră pe zi pentru a face sport şi pentru a-ţi pune sângele în mişcare. Antrenamentul HIIPA funcţionează la fel ca antrenamentul HIIT, care pune accentul pe durata şi numărul de repetiţii şi care este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a-ţi îmbunătăţi sănătatea cardiovasculară.
Un alt avantaj îl reprezintă nu doar timpul economisit, ci şi banii care puteau fi daţi pe un abonament lunar la sală.
În rândul tinerilor americani, exerciţiile HIIPA devin din ce în ce mai populare din moment ce multe persoane reuşesc să completeze 150-300 de minute de activitate fizică moderată sau 75-150 de minute de activitate viguroasă, pe săptămână.