Histamina, ideală pentru protejarea inimii şi a rinichilor în sindromul cardiorenal

Studiile arată că histamina protejează inima şi rinichii în cazul sindromului cardiorenal.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Histamina, ideală pentru protejarea inimii şi a rinichilor în sindromul cardiorenal
FOTO: profimediaimages.ro / Histamina, ideală pentru protejarea inimii şi a rinichilor în sindromul cardiorenal

În urma unei noi cercetări de laborator s-a descoperit că histamina protejează inima şi rinichii în cazul sindromului cardiorenal, mai exact, protejează aceste organe vitale împotriva deteriorării lor. Insuficienţa cardiacă afectează aproximativ 5,7 milioane de persoane în Statele Unite, iar această afecţiune nu are tratament. De asemenea, boala cronică de rinichi are un impact puternic asupra populaţiei din Statele Unite, cu un procent de 14% dintre persoane fiind afectate şi alte 47,000 de cazuri care au ca rezultat decesul.

Medicii fac o legătură între cele două afecţiuni şi fenomenul ce poartă numele de sindrom cardiorenal, un termen care defineşte o serie de boli care afectează atât inima, cât şi rinichii. În sindromul cardiorenal, o disfuncţie cronică sau acută a unui organ poate declanşa o disfuncţie cronică sau acută în alt organ, iar numărul studiilor prin care se încearcă să se descopere de ce se întâmplă acest lucru este în creştere.

De exemplu, dovezile arată că există o comunicare psihologică între inimă şi rinichi, necesară pentru menţinerea homeostaziei. În urma unor alte sudii în care funcţiile cardiace şi renale au fost analizate separat, iar mai târziu s-a descoperit un efect protector neaşteptat al histaminei în sindromul cardiorenal. Descoperirile au fost publicate în Jurnalul Academiei Naţionale de Ştiinţă.

Histamina şi disfuncţia inimii şi rinichilor

Cercetătorii au descoperit că în studiile realizate pe animale nivelul histaminei din plasma din sânge era foarte ridicat şi, totodată, că o concentraţie atât de mare are un efect protector, nicidecum dăunător asupra inimii şi rinichilor.

”Histamina este un factor important în numeroase procese inflamatorii şi ajută la o mai bună controlare a bolii”, explică Prof. Fukamizu, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii speră ca în urma descoperirilor să găsească noi tratamente pentru disfuncţiile cardiorenale.

Rolul histaminei în organism

Histamina este o „moleculă de semnalizare” care trimite mesaje între celule: transmite celulelor stomacului să producă acid în stomac sau ajută creierul să rămână treaz.

De asemenea, histamina interferează și cu sistemul imunitar și ajută organismul să se protejeze de agenții patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii sau alergeni.

Acțiunile histaminei sunt excelente pentru protejarea organismului împotriva paraziților. În cazul alergiilor, însă, sistemul imunitar reacționează exagerat la substanțe inofensive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: