Hrănirea porumbeilor, acest obicei atât de banal, poate reprezenta și un pericol, atât pentru păsări, cât și pentru cei ce le hrănesc.
Numărul porumbeilor a crescut în ultimii ani, iar unul dintre motive este mâncarea care i-a atras în orașe. În urma lor, nu rămâne doar mizerie, ci și boli, avertizează specialiștii.
„Porumbeii aproape că nu mai zboară. Ei merg pe jos și asta înseamnă că suferă de boala aripilor frânte. Porumbeii sunt purtători de boli transmisibile fie către alte păsări, fie către oameni. Salmonella ar fi ce mai cunoscută.
Să conștientizăm publicul larg că, deși au în gând să facă un lucru bun, în realitate se întâmplă invers”, a declarat Oana Dănilă, Director adjunct al ALPAB, pentru ProTV.
În urmă sesizărilor făcute de localnici, Primăria Sectorului 2 a pus în dezbatere publică, până pe 10 aprilie, un proiect de lege care ar urma să interzică hrănirea porumbeilor în spațiul public. Amenda poate fi între 500 și 1.000 de lei.
Inițiativa primăriei Sectorului 2 subliniază importanța implicării comunității în deciziile ce afectează viața publică și igienăa urbană.
„Adevărul e că s-au înmulțit foarte tare. Fac mizerie și mai aduc și boli. Bunici cu cărucioare, cu copii care se joacă înconjurați de dejecțiile ăstora”, a spus o femeie într-un interviu.
Specialiștii avertizează că hrănirea porumbeilor, în special cu produse care conțin gluten, le poate provoca probleme de sănătate. Iar resturile de alimente rămase în urmă lor pot atrage gândaci, muște și șobolani, reprezentând astfel surse de infecție. Mai mult, s-a descoperit că un porumbel poate produce aproximativ 1 kg de excremente acide în fiecare lună, ceea ce amplifică problemele de igienă publică.
Deși în capitală României nu există încă o reglementare specifică în acest sens, în multe alte țări europene interdicția hrănirii porumbeilor pe domeniul public este o practică deja adoptată.
FOTO: Shutterstock