Iei zilnic aspirină în doze mici? Iată ce analiză trebuie să faci – studiu

Aspirina - nu se ia ca tratament pe termen lung fără avizul medicilor curanți. Aspirina nu se dă la copii.
  • Publicat:
Iei zilnic aspirină în doze mici? Iată ce analiză trebuie să faci – studiu
Atenție, la efectele consumului de aspirină la vârstnici pe termen lung! Foto: Mădălina Drăgoi

Aspirina constituie tratament pentru prevenția primară a bolilor cardiovasculare. Beneficiile sunt dovedite, însă apar noi studii cu diverse efecte adverse alte acestui medicament la anumite categorii de pacienți. Persoanele în vârstă care iau zilnic aspirină în doze mici au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta anemie, chiar și fără să fi avut deja un eveniment hemoragic major, potrivit rezultatelor unui nou studiu publicat în Statele Unite.

Rezultatele cercetării au fost publicate la sfârșitului lunii iunie 2023 în Annals of Internal Medicine. Cercetătorii au analizat datele din cadrul studiului Aspirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE) și au examinat concentrațiile de hemoglobină în rândul a 19.114 pacienți sănătoși, vârstnici care trăiesc în comunitate. „Știam din studiile clinice mari, inclusiv din studiul nostru ASPREE, că aspirina zilnică în doze mici a crescut riscul de sângerare semnificativă din punct de vedere clinic”, a declarat Zoe McQuilten, MBBS, PhD, hematolog la Universitatea Monash din Australia și autor principal al studiului conform publicației MedScape.

Aspirina luată zilnic ar putea crește riscul de anemie

Din studiu s-a constatat că aspirina în doze mici a crescut, de asemenea, riscul de anemie, iar acest lucru s-ar fi putut datora, cel mai probabil, unor sângerări care nu au fost evidente din punct de vedere clinic. Anemia este frecventă în rândul pacienților vârstnici. Aceasta poate provoca oboseală, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap, dureri în piept și sunete de bătaie sau țiuit în ureche. Mai ales la seniori, anemia instalată poate da complicații dacă pacientul are afecțiuni precum insuficiență cardiac, depresie, probleme cu memoria.

Ce s-a întâmplat cu nivelul de fier la seniorii care au luat aspirină ?

Aproximativ 50% dintre persoanele în vârstă de peste 60 de ani care au fost implicate în cel mai recent studiu au luat aspirină pentru prevenire în perioada 2011-2018.  Cercetătorii au examinat, de asemenea, nivelurile de feritină la momentul inițial și după 3 ani.  Incidența anemiei a fost de 51 cazuri la 1000 de persoane în grupul aspirină, comparativ cu 43 de cazuri la 1000 de persoane- în grupul placebo, potrivit cercetătorilor. Probabilitatea estimată de a suferi de anemie în decurs de 5 ani a fost de 23,5% (IC 95%: 22,4% până la 24,6%) în grupul aspirină și de 20,3% (IC 95%: 19,3% până la 21,4%) în grupul placebo. Tratamentul cu aspirină a dus la o creștere cu 20% a riscului de anemie (IC 95%: 1,12 – 1,29).

Hemoglobina – o analiză de avut în vedere mai des dacă luați aspirină ca tratament

Persoanele care au luat aspirină au fost mai susceptibile de a avea niveluri serice mai scăzute de feritină la 3 ani decât cele care au primit placebo. Scăderea medie a feritinei în rândul participanților care au luat aspirină a fost cu 11,5% mai mare (IC 95%: 9,3% – 13,7%) decât în rândul celor care au luat placebo. Experții contactați de Medscape precum Basil Eldadah, MD, PhD, ofițer medical supervizor la National Institute on Aging, parte a National Institutes of Health *nu a fost implicat în studiu, a declarat că rezultatele ar trebui să încurajeze medicii să acorde o atenție mai mare nivelurilor de hemoglobină și să poarte discuții cu pacienții pentru a discuta despre necesitatea de a lua aspirină. „Dacă cineva ia deja aspirină din orice motiv, fiți cu ochii pe hemoglobină”, a spus dr. Eldadah. În SUA sunt noi reglementări în ceea ce privește utilizarea aspirinei din 2022.

Aceeași publicație relatează că US Preventive Services Task Force și-a schimbat recomandarea privind aspirina pentru prevenirea primară a bolilor cardiovasculare în 2022, recomandând să nu se inițieze administrarea de aspirină în doze mici pentru adulții cu vârsta de 60 de ani sau mai mult. Pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani care au un risc de 10% sau mai mare de 10 ani pentru boli cardiovasculare, agenția recomandă ca pacienții și medicii să ia decizia de a iniția utilizarea de aspirină în doze mici de la caz la caz, deoarece beneficiul net este mic.

Surse: Medscape

Universitatea Monash

Annals of Internal Medicine SUA

Urmărește CSID.ro pe Google News