Importanţa administrării de Omega-3 la copii

Secom® dă startul unei campanii de conştientizare a beneficiilor administrării acizilor graşi Omega-3 (EPA şi DHA), la copii, pentru susţinerea dezvoltării neurocognitive.
  • Publicat:
Importanţa administrării de Omega-3 la copii

Secom® dă startul unei campanii de conştientizare a beneficiilor administrării acizilor graşi Omega-3 (EPA şi DHA), la copii, pentru susţinerea dezvoltării neurocognitive.

Rezultatele celui mai recent studiu realizat prin platforma Ivox, arată că doar 22% dintre părinţi administrează un supliment pentru dezvoltarea cognitivă a copilului lor. Investiţiile majore sunt direcţionate către o alimentaţie sănătoasă (30%), educaţie non-formală (26% îşi înscriu copiii la cursuri, ateliere şi diverse workshop-uri) şi educaţie la şcoală/grădiniţă (22%).

Studiul arată că 72% dintre respondenţi atribuie părinţilor cel mai important rol pentru dezvoltarea neurocognitivă a copilului lor, majoritatea (81%) fiind de acord că intervenţiile în acest proces se realizează în primii 7 ani de viaţă ai copilului.

Studiul a fost realizat online, la începutul lunii septembrie 2015 şi a cuprins un eşantion naţional, format din 812 părinţi (54% femei şi 46% bărbaţi), cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.

Dezvoltarea neurocognitivă a copiilor, un proces susţinut

În primii ani de viaţă creierul copilului şi întregul său sistem nervos trec printr-un proces accelerat de dezvoltare. La un an dimensiunile creierului se dublează, iar la vârsta de trei ani creierul unui copil ajunge la 80% din volumul creierului unui adult, formând câteva mii de conexiuni neuronale. Multiple studii arată că acizii graşi Omega-3 joacă un rol important în susţinerea proceselor de dezvoltare neurocognitivă a copilului.

“Creierul este format într-un procent de 60% din grăsimi. Acizii graşi Omega-3 au în compoziţie acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), ingrediente care se găsesc în structura creierului şi care susţin funcţionarea cerebrală şi funcţiile mentale, însă au o rată de sinteză redusă în organism. În procesul de creştere, atunci când sistemul nervos al copilului se dezvoltă şi achiziţionează informaţii, aportul de EPA şi DHA ajută la dezvoltarea neurocognitivă a copilului”, explică dr. Ionuţ Băcanu, Director Medical Secom®.

România se află printre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul de acizi graşi Omega-3, o medie de 61 mg/zi, faţă de ţări precum Franţa (1,225 mg/zi), Germania (647 mg/zi), Spania 180 mg/zi, potrivit datelor Global Organization for EPA and DHA.

42% dintre respondenţi optează pentru ulei de peşte, nefiind atenţi la tipul acestuia

Studiul realizat de Secom® arată că cei mai mulţi dintre părinţi aleg uleiul de peşte simplu, fără a fi atenţi la un anumit tip de ulei (4 din 10 respondenţi), 23% administrează uleiul de somon, iar 22% ulei din ficat de cod, iar 8% recunosc că nu ştiu ce fel de ulei administrează. Recomandarea medicului este principala sursă de referinţă pentru părinţi atunci când aleg un produs cu acizi graşi Omega-3 pentru copii (67% din repondenţi), iar concentraţia ingredientelor se află în topul criteriilor pe care le au în vedere în momentul achiziţiei produsului.

Recomandări privind alegerea produsului cu acizi graşi Omega-3

·       Optaţi pentru formule care să asigure copilului o doză mare de EPA, DHA şi vitamine. De exemplu, uleiul obişnuit de peşte are o concentraţie scăzută de EPA şi DHA şi pentru obţinerea uleiului se prelucrează tot peştele, spre deosebire de uleiul din ficat de cod, care are o concentraţie mare de EPA şi DHA, dar şi de vitamine (A, E şi D).

·       Verificaţi sursa de provenienţă a ingredientelor şi originea.

·       Alegeţi o formulă special creată pentru nevoile copilului.

·       Orientaţi-vă către un produs cu gust plăcut. Acesta poate fi mai uşor de administrat copilului.

Urmărește CSID.ro pe Google News