În sfârşit, progrese împotriva cancerului de prostată!

O nouă strategie de tratament permite o prelungire considerabilă a vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer invaziv de prostată şi marchează primul progres major din ultimii 70 de ani contra acestei boli, deschizând calea către schimbarea practicii medicale în vigoare, informează AFP, citat de Mediafax.
  • Publicat:
În sfârşit, progrese împotriva cancerului de prostată!

O nouă strategie de tratament permite o prelungire considerabilă a vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer invaziv de prostată şi marchează primul progres major din ultimii 70 de ani contra acestei boli, deschizând calea către schimbarea practicii medicale în vigoare, informează AFP, citat de Mediafax.

Un studiu, ce a fost publicat duminică, realizat pe 790 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer metastazat al acestei glande, a demonstrat că recurgerea la chimioterapie în combinaţie cu tratamentul hormonal standard prelungeşte viaţa acelor bolnavi cu aproximativ un an.

„Terapia hormonală este tratamentul standard contra cancerului la prostată încă din anii ’50”, a spus medicul Christopher Sweeney, medic oncolog la Dana-Farber Cancer Institute din Boston, care a coordonat acest studiu clinic, ale cărui rezultate au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American Society of Clinical Oncology (ASCO), weekendul trecut, la Chicago.

„Este primul studiu ce vizează identificarea unei strategii de prelungire a vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu cancer metastazat şi avansat la prostată. Rezultatele sunt importante şi această terapie combinată ar trebui să devină noul tratament standard pentru bărbaţii al căror cancer s-a propagat deja în organism”, a adăugat acelaşi cercetător.

Cancerul de prostată este stimulat de hormonii masculini din sânge, iar tratamentul hormonal vizează reducerea cantităţii acestora.

Deşi această terapie este eficientă, cancerul sfârşeşte adeseori prin a deveni rezistent, în cazul celor mai multora dintre bolnavi.

Aproximativ 30.000 de bărbaţi mor în fiecare an în Statele Unite din cauza cancerului de prostată şi 241.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an. Din acest motiv, cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor americani diagnosticaţi cu cancer, după cel pulmonar, afirmă American Cancer Society.

Chimioterapia este adeseori iniţiată după ce boala progresează în ciuda tratamentului hormonal.

În cadrul studiului, jumătate dintre participanţi au urmat doar hormonoterapie, iar ceilalţi au primit şi Docetaxel, un agent chimic cunoscut de multă vreme, care împiedică înmulţirea celulelor canceroase.

După o monitorizare de 29 de luni, 136 de decese au fost înregistrate în grupul tratat doar cu terapie hormonală şi 101 în grupul bolnavilor care au primit în plus şedinţe de chimioterapie.

Pe parcursul întregului studiu, durata medie de supravieţuire a fost de 44 de luni în grupul ce a inclus doar tratament hormonal şi de 57,6 luni pentru pacienţii trataţi în plus cu Docetaxel.

Durata medie de apariţie a semnelor unei progresii a cancerului a fost de 19,8 luni în grupul ce a primit doar hormonoterapie şi de 32,7 luni în grupul care a făcut şi chimioterapie.

„Este prima reuşită majoră din ultimii 70 de ani contra cancerului de prostată, precedenta datând din anii ’40, odată cu descoperirea hormonoterapiei”, a declarat profesorul Karim Fizazi, şeful departamentului de oncologie de la spitalul Gustave Roussy din Paris, care nu a participat însă la studiul medicilor americani. Profesorul Fizazi a prezentat în cadrul conferinţei ASCO un studiu francez similar ce a vizat tot cancerul de prostată, dar cu pacienţi cu o tumoare localizată şi fără metastaze.

Studiul clinic american „ar putea schimba practica medicală cel puţin pentru bolnavii atinşi de forme metastazate de cancer la prostată”, a adăugat acelaşi medic oncolog.

Dacă rezultatele unor studii viitoare vor confirma cele enunţate de studiul american, chimioterapia administrată în combinaţie cu tratamentul hormonal ar putea deveni tratamentul standard pentru toate tipurile de cancer de prostată ce vor fi diagnosticate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: