Încă un motiv să consumi mai des ulei de măsline!

Cercetătorii au descoperit că un compus din uleiul de măsline extravirgin ucide celulele canceroase fără a le afecta în vreun fel pe cele sănătoase, studiul arătând că substanţa oleocanthal produce o ruptură în organitul celular numit lizozom.
  • Publicat:
Încă un motiv să consumi mai des ulei de măsline!

Cercetătorii au descoperit că un compus din uleiul de măsline extravirgin ucide celulele canceroase fără a le afecta în vreun fel pe cele sănătoase, studiul arătând că substanţa oleocanthal produce o ruptură în organitul celular numit lizozom, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Lizozomul este un fel de „groapă de gunoi” a celulelor, iar substanţa oleocanthal din uleiul de măsline face ca o serie de proteine din interiorul acestui organit celular (parte componentă a celulei, aflată în interiorul acesteia, în citoplasmă, n.r.) să se verse în citoplasmă şi să ducă la moartea celulei.

Cercetătorii au descoperit că atunci când au aplicat oleocanthal pe celule, în laborator, acestea au murit foarte repede, într-un înterval cuprins între 30 de minute şi o oră.

„Lizozomul este groapa de gunoi sau centrul de reciclare al celulei. Când un astfel de organit se desface, se dezlănţuie iadul”, a declarat Paul Breslin, de la Universitatea Rutgers din Statele Unite ale Americii, coordonatorul studiului.

„Lizozomul este izolat în interiorul celulei pentru că este toxic. Dacă este ruptă membrana care îl separă, conţinutul său se scurge în interiorul celulei. Lizozomul conţine enzime agresive care pot distruge tot ceea ce ating”, a explicat Breslin.

Oleocanthalul nu afectează însă celulele sănătoase, ci doar le suspendă ciclul de viaţă, temporar, au descoperit cercetătorii.

„Le-a adormit, iar după o zi, celulele şi-au reluat ciclul de viaţă”, a declarat profesorul Breslin, al cărui studiu a fost publicat în revista Molecular and Cellular Oncology.

„Celulele canceroase au lizozomi mult mai mari şi mai activi şi acest lucru le face mai vulnerabile decât celulele sănătoase, dar încă nu ştim de ce”, a mai spus cercetătorul.

Savanţii au spus că pasul următor este testarea în afara condiţiilor de laborator pentru a arăta că oleocanthalul poate ucide celulele canceroase şi micşora tumorile în cazul animalelor vii.

Urmărește CSID.ro pe Google News