Încălzirea globală a făcut ca boli dispărute de peste 30 – 40 de ani să revină în Europa, iar boli întâlnite numai la tropice să apară şi în bazinul mediteranean, a spus Victor Olsavszky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„În regiunea europeană avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odată datorate ţânţarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria şi febra West Nile.
Apoi sunt boli cauzate de prezenţa muştelor flebotome, celebrilor tăuni, leishmanioza din import, şi a căpuşelor – boala Lyme, encefalita de căpuşe, febra hemoragică. Impactul este unul important pentru că observăm o creştere a acestor cazuri în ultimii ani, iar aceasta apare ca urmare a încălzirii globale, schimbărilor climatice.
Cu alte cuvinte regăsim o serie de vectori cu care nu ne-am întâlnit în ultimii ani. În România au apărut ţânţari care nu existau. În Italia, Chikungunya a fost descoperită după ce dispăruse de mai bine de 30 – 40 de ani.
A reapărut această boală. Acesta a fost un prim semnal că aceşti vectori migrează datorită schimbărilor climatice, încălzirii globale”, a explicat reprezentantul OMS.