Incapacitatea de a avea o relatie stabila, asociata cu impotenta psihica

Aceasta se manifesta si in cazul impotentei psihice, determinata in mod esential de stilul de viata pe care il are omul in societatea contemporana.
  • Publicat:
Incapacitatea de a avea o relatie stabila, asociata cu impotenta psihica
Incapacitatea de a avea o relatie stabila, asociata cu impotenta psihica

Stresul acumulat la serviciu, incapacitatea de a avea o partenera stabila sau imaginea proasta de sine sunt cateva dintre cauzele care le pot induce barbatilor o impotenta psihica, sustin psihologii. „Stresul este un factor extrem de important. Cand vorbim despre stres, cei mai multi se gandesc la asta intr-un mod general, ca fiind o stare de oboseala.

Aceasta se manifesta si in cazul impotentei psihice, determinata in mod esential de stilul de viata pe care il are omul in societatea contemporana. In momentul in care avem un loc de munca unde satisfactia este foarte scazuta, sigur ca se acumuleaza elementele acestea de stres, care se rasfrang asupra activitatii sexuale si, prin urmare, in toata fenomenologia clinica a impotentei psihice”, afirma psiholog Hanibal Dumitrascu, conf. univ. dr. la Universitatea Bucuresti.

Acesta considera ca absenta unei partenere stabile conduce cel mai adesea la impotenta psihica. „Donjuanismul, alergarea de la o partenera la alta, sigur ca nu are cum sa contribuie la armonizarea relatiei. Atunci cand un barbat practica acest «sport» si isi schimba partenera foarte des inseamna ca el are probleme de incredere; e si asta o forma psihologica – incapacitatea de a avea o legatura stabila. In concluzie, donjuanismul, care este caracteristic mai ales barbatilor celibatari, poate sa devina un element extrem de important in formele acestea de impotenta psihica.

Dar daca barbatii ar avea o relatie stabila si o partenera care sa le ofere incredere, afectivitate, formele acestea de dezorganizare a vietii sexuale ar fi mult mai mici”, subliniaza psihologul. Specialistii spun ca incapacitatea de a avea o relatie stabila are efecte negative asupra performantelor sexuale, pentru ca un partener nou inseamna o noua „investitie” din punct de vedere afectiv, iar actul sexual este un cumul de factori de natura emotional-afectiva foarte importanti.

„Sunt si alte elemente extrem de importante, cum ar fi senzualitatea, pe care le pierdem din vedere atunci cand practica sexuala inseamna doar actul mecanic, fizic. Din punctul de vedere al personalitatii, barbatul poate ajunge sa aiba o imagine de sine deteriorata, slaba, din varii motive. Poate nu are o relatie intima stabila sau raporturile cu partenera sunt tensionate, iar epuizarea aceasta fizica duce la cea functionala si, de aici, se poate ajunge la anxietate, angoasa – o intreaga patologie, cu un rol important in ceea ce priveste impotenta psihica”, afirma psihologul Hanibal Dumitrascu.

Boala se vindeca prin psihoterapie.

Spre deosebire de impotenta fizica, cea psihica apare devreme. Potrivit psihologului, aceasta disfunctie a carei cauza este una psihica poate sa fie prezenta si la barbatii tineri, de sub 35 de ani, iar dupa aceasta varsta, experienta negativa acumulata de catre fiecare face ca manifestarea psihopatologica sa apara mai des.

„De la 35 de ani incolo, foarte multi barbati sufera de aceasta forma de impotenta; pe masura ce inaintam in varsta, impotenta apare din ce in ce mai des. In plus, aceasta forma de impotenta psihica este mult mai frecventa decat cea organica”, spune psihologul. 

Specialistii ne linistesc insa, spunand ca impotenta psihica poate fi vindecata, spre deosebire de cea organica. Psihologii apreciaza ca, in primul rand, ar trebui sa se „umble” la factorii care declanseaza aceasta forma de impotenta, respectiv la inlaturarea stresului si a oboselii, la imbunatatirea imaginii de sine, la armonizarea relatiei cu partenera, la permanentizarea unei relatii – in situatia in care barbatul respectiv nu are o partenera stabila. Boala se vindeca prin psihoterapie, in functie de stadiul fiecaruia, intr-un interval de cateva saptamani sau cativa ani, in cazul formelor profunde, sustin psihologii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News