Un nou tratament contra coronavirusului care a pus lumea pe jar în ultima lună va fi testat în curând pe subiecţi umani. Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Nebraska sunt cei care vor superviza efectele medicamentului antiviral numit remdesivir, despre care se consideră că ar avea efect în lupta contra coronavirusului. Studiul va include 400 de pacienţi din 50 de regiuni diferite ale lumii, au subliniat autorităţile. Jumătatea dintre aceştia vor primi medicamentul promiţător, iar ceilalţi vor lua placebo.
Persoanele infectate cu COVID-19 se pot înscrie în acest studiu dacă au cel puţin simptome moderate ale infecţiei, a anunţat dr. Andre Kalil, unul dintre cei care vor coordona cercetarea. „Scopul este să-i ajutăm pe cei care au cea mai mare nevoie de tratament acum”, a subliniat acesta.
Până la acest moment nu au fost descoperite substanţe care să elimine virusul din organismul persoanelor infectate. Medicii nu pot decât să le amelioreze pacienţilor simptomele, prin administrare de lichide, analgezice şi alte medicamente pentru calmarea tusei, reducerea febrei şi îmbunătăţirea respiraţiei.
În cazul pacienţilor critici, medicii decid intubarea acestora sau folosirea unui plămân artificial pentru a le menţine funcţiile vitale.
Într-un document publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii se arată că remdesivir este considerat „un medicament promiţător”, acesta fiind utilizat în trecut şi pentru pacienţii cu Ebola.
Rămâne de văzut când anume vor începe efectiv cercetarea savanţii americani, informaţiile fiind în continuă schimbare de la o zi la alta, ca urmare a numeroaselor companii farma ce doresc să se alăture acestui demers împotriva coronavirusului care a secerat până acum peste 2.800 de vieţi.
Sursa: medicalxpress.com