Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură comună a grăsimii corporale, iar noile cercetări au constat că un IMC al greutăţii „normale” nu este întotdeauna cea mai sănătoasă soluţie pentru toate persoanele.
Studiul sugerează că, pentru mulţi oameni, excesul de greutate observat în IMC poate fi legat cu un risc scăzut de a muri în următorii 13 ani.
Cercetătorii au studiat datele a circa 400.000 de oameni din SUA, cu vârste între 50-71 de ani, începând cu anul 1995. Studiul a durat până în 2009, şi aproximativ 112.000 de persoane participante la studiu au murit de atunci. Rezultatele au aratat că „cel mai bun” IMC pentru oamenii participanaţi la studiu în ceea ce priveşte durata de viaţa lor a fost de 26, în medie.
”În categoriile obişnuite IMC, oameni cu greutăţi corporale care diferă cu numai 20 la sută pot fi grupaţi împreună”, a declarat autorul studiului, Howard Karloff, anterior cercetător IT în laboratoarele Yahoo şi AT & T Labs.
Studiile anterioare au sugerat faptul că IMC nu este perfect în măsurarea sănătăţii unei persoane. De exemplu, cercetatorii au raportat în 2015 că pacienţii cu cancer colorectal cu un IMC mai mare de 25 au trait mai mult decat cei cu un IMC de sub 25. Un alt studiu, publicat în anul 2011, a arătat că persoanele cu un IMC de 26-29 au mai multe şanse de a supravieţui după o intervenţie chirurgicală decât persoanele cu un IMC de 23 sau mai scăzut.
În noul studiu, cercetatorii au examinat modul în care IMC–ul ar putea fi relaţionat cu riscul mortalităţii. Pentru fiecare persoană din studiu, cercetătorii au analizat o mulţime de factori care ar putea influenţa riscul de a muri în timpul unei perioade indicate. Printre factori se numără: vârsta, rasa, nivelul de educaţie, consumul de alcool, starea civilă şi nivelul de activitate fizică. Cercetatorii au calculat pentru fiecare persoană un „IMC optim personalizat”, care în baza acestor variabile, ar putea fi asociat cu cel mai scăzut risc de deces pentru acea persoană.
”Rezultatele au aratat că orice IMC individual „optim” depinde de propriile sale caracteristici, şi că o recomandare comună pentru toţi oamenii, în legătură cu indicele de masă corporală, nu poate fi una eficientă. Noi am fost capabili să generăm recomandări personalizate care, potrivit modelului nostru … sunt mai precise decât recomandările uniforme date de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC)”, a declarat Karloff.
Rexford Ahima, profesor de medicină la Universitatea din Pennsylvania, Şcoala de Medicină Perelman, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că „masa corporală permite cercetătorilor să compare greutăţile relative ale oamenilor din întreaga lume, dar nu a fost niciodată destinat să fie folosit ca un instrument pentru sănătate. IMC-ul unei persoane este doar o măsură de grăsimi. Nu se spune nimic despre riscul de a dezvolta o anumită boală sau ceva despre moarte”.