Infecția care debutează cu simptome banale și poate ajunge chiar la deces. Afectează în special tinerii!

O infecție periculoasă, care debutează cu simptome banale, poate provoca chiar și decesul și afectează, în special, tinerii.
  • Publicat:
Infecția care debutează cu simptome banale și poate ajunge chiar la deces. Afectează în special tinerii!

Meningita bacteriană, căci despre vom vorbi azi, este infecția ce poate fi uşor transmisă de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau sărut. De aceea, adolescenții și tinerii sunt în cea mai largă grupă de risc pentru această maladie gravă a sistemului nervos.

„Meningitele pot să apară în plină stare de sănătate. Persoana se simte bine și brusc apare durerea de cap, o durere de cap foarte intensă, care nu cedează la antiinflamatoare – paracetamol, ibuprofen – aceasta este o durere sub formă e cască și unii pacienți au fotofobie- senzația de lumină supărătoare”, spune Violeta Briciu, medic primar boli infecțioase.

Meningita este o inflamație a țesuturilor care înconjoară creierul și este o afecțiune serioasă provocată de diferiți germeni precum bacterii, virusuri și fungi. Infecția care produce meningita de cele mai multe ori produce și infecția sângelui, cunoscută sub numele de septicemie.

Ce efecte are meningita?

Meningita poate apărea rapid și poate rezulta decesul în câteva ore. Chiar și pacienții care au supraviețuit bolii se pot confrunta permanent cu complicații severe precum afecțiuni ale creierului, orbire sau surzire.

Meningita bacteriană este o infecție devastatoare cu o rată de 30%-50% de supraviețuire, dar cu complicații neurologice.

Cum se tratează meningita și ce măsuri poți lua pentru a o preveni

Trebuie ţinut cont că meningita este o boală contagioasă, iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau sărut.

Tratamentul meningitei depinde de tipul acesteia. În cazul meningitei bacteriene poate fi necesară spitalizare pentru injectarea intravenoasă a antibioticelor. Pentru menigita fungică, tratamentul constă în administrate de medicamente antifungice, pe cale orală sau intravenoasă.

Meningita poate fi prevenită prin vaccinare

Meningita poate fi prevenită prin vaccinare

 

Cea mai bună metodă de prevenire a meningitei este vaccinarea. Printre vaccinurile recomandate sunt cele pentru prevenirea infecției cu virusul Haemophilus influenzae pneumococ, meningococ, virusul varicelo-zosterian (care determină apariția varicelei), virusul rujeolos (care determină apariția rujeolei), virusul urlian (care determină apariția oreionului).

Alte măsuri de prevenție presupun igiena corectă și frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu o persoană bolnavă, consumul de alimente și apă din surse autorizate, evitarea folosirii în comun a paharelor, tacâmurilor sau a produselor de îngrijire (unghieră, forfecuță, lamă de ras, periuță de dinți, balsam de buze etc.).

„Boala este extrem de contagioasă și de aceea când găsim un caz confirmat, trebuie tratați toți contanții cu o doză de antibiotic, dacă nu sunt vaccinați”, spune Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”