Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi

  • Publicat:
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Sursa foto: Shutterstock

Infecțiile urinare sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. De cele mai multe ori avem impresia că putem scăpa ușor de ele, însă, atunci când nu sunt tratate corespunzător, se cronicizează și pot afecta sever rinichii.

Femeile, predispuse la infecțiile urinare recurente

Infecțiile de tract urinar sunt mai frecvente în cazul femeilor, 50% din acestea suferind cel puțin o dată în timpul vieții de o formă de infecție urinară. Bărbații tineri sunt rareori afectați de infecții urinare, însă bărbații peste 50 ani, cu afecțiuni ale prostatei, sunt mai expuși acestui risc.

Cele mai frecvente semne ale unei asemenea infecții sunt urinările repetate cu usturime, prezența sângelui în urină, nevoia de a urina tot timpul fără ca vezica să fie plină, presiunea în regiunea pelviană, dar și o stare generală de disconfort.

Infecțiile urinare netratate pot duce în timp chiar la distrugerea rinichilor, deoarece cistitele care recidivează duc la infecții tot mai mari, care pot cuprinde ureterele și chiar rinichii, ne explică dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog.

Sfaturi practice împotriva infecțiilor urinare

1. Produsele naturiste, leac eficient fără efecte secundare

Medicina naturistă oferă remedii naturale utilizate pentru tratarea infecției urinare.

Strugurii ursului, plantă cunoscută și sub denumirea de bearberry, afinul american (cunoscut și ca merișor sau cranberry), semințele de dovleac și cozile de cireșe sunt plante care combat problemele fiziologice ale aparatului urinar feminin și masculin, incontinența urinară și ajută la eliminarea fiziologică a apei și a deșeurilor metabolice din organism.

2. Bea cât mai multă apă!

O recomandare importantă pentru femeile care au infecții urinare repetate este că în fiecare zi, indiferent de prezența sau absența infecției, să consume multă apă, chiar și 3 litri pe zi.

3. Nu lua medicamente fără recomandarea medicului

De multe ori se întâmplă să luăm medicamente la recomandarea prietenilor sau membrilor familiei, dar în majoritatea cazurilor acestea ne fac mai mult rău decât bine. Este și cazul infecțiilor urinare, care se agravează dacă luăm medicamente necorespunzătoare.

4. Atenție la igiena intimă!

Alege cu atenție produsele de igienă intimă pe care le folosești. Multe dintre acestea pot irita uretra și pot duce la instalarea unei infecții.

Folosește doar produsele testate dermatologic și poartă lenjerie intimă din bumbac, pentru că aceasta lasă pielea să respire. Fibrele sintetice mențin umezeala, creând condițiile optime dezvoltării infecțiilor.

Este necesară o igienă foarte strictă în zona perianală și întotdeauna trebuie să te speli în zona organelor genitale. După urinare, șterge-te de sus în jos.

5. Nu amâna vizita la baie!

Când simți nevoia de a urina, nu amâna momentul în care mergi la toaletă. Abținerea pentru perioade lungi favorizează apariția infecțiilor urinare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: