Influenţa dietei asupra mortalităţii (STUDIU)

Ştim cu toţii câte ceva despre importanţa dietei, dar un nou studiu publicat în revista JAMA scoate în evidenţă în mod clar influenţa dietei asupra mortalităţii. Analizând o serie de nutrienţi şi totodată compuşi dăunători corpului nostru, studiul ne ajută să realizăm importanţa alimentaţiei sănătoase!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Influenţa dietei asupra mortalităţii (STUDIU)

Ştim cu toţii câte ceva despre importanţa alimentaţiei, dar un nou studiu publicat în revista JAMA scoate în evidenţă în mod clar influenţa dietei asupra mortalităţii. Analizând o serie de nutrienţi şi totodată compuşi dăunători corpului nostru, studiul ne ajută să realizăm importanţa alimentaţiei sănătoase!

Influenţa alimentaţiei asupra mortalităţii STUDIU

Cercetătorii au descoperit în 2012 faptul că  peste 700.000 de oameni mor anual de o boală cardiometabolică. Dintre aceste decese, aproape 320.000 –  sau aproximativ 45% – ar putea fi legate de dietele oamenilor, potrivit studiului, publicat recent în revista JAMA.

Numărul estimat de decese care au fost legate de insuficienţa în alimentaţie a anumitor alimente sănătoase şi nutrienţi a fost cel puţin la fel de substanţial ca numărul de decese care au fost legate de consumul prea multor alimente nesănătoase. Studiul a fost condus de Renata Micha, un profesor asistent de cercetare la Departamentul de Nutriţie şi Epidemiologie al Universităţii Tufts din Boston.

Cu alte cuvinte, oamenii au nevoie să facă următoarele lucruri: să consume mai multe alimente sănătoase şi mai puţine alimente nesănătoase.

Cercetătorii au axat analiza pe 10 grupe de alimente şi nutrienţi: fructe, legume, nuci şi seminţe, cereale integrale, carne roşie neprelucrată, preparate din carne, băuturi îndulcite cu zahăr, grăsimi polinesaturate, grăsimi omega-3 din fructe de mare şi sare.

Pentru fiecare aliment sau nutrient, cercetătorii au identificat o cantitate de „aport optim”. Atunci când oamenii au mâncat mai mult sau mai puţin decât această valoare optimă, aportul a fost considerată suboptimal.

Mai multe decese în rândul bărbaţilor au fost legate de factori dietetici

În general, cel mai mare număr de decese a fost legat de aportul de sodiu suboptimal; cu alte cuvinte, consumul ridicat de sare. Cercetătorii au constatat faptul că 66.500 de decese cardiometabolice din 2012 au fost legate de aportul ridicat de sodiu.

Consumul insuficient de nuci şi seminţe a fost factorul alimentar legat de al doilea cel mai mare număr de decese (59.000), urmat de prea multă carne prelucrată (58.000 de decese), prea puţine grăsimi omega-3 din fructe de mare (55.000 de decese), prea puţine legume ( 53000 decese), prea puţine fructe (52.500 decese) şi prea multe băuturi îndulcite cu zahăr (52,000 decese), potrivit studiului.

Cercetătorii au descoperit de asemenea faptul că mai multe decese în rândul bărbaţilor au fost legate de factori dietetici, spre deosebire de femei. În plus, un număr mai mare de decese la persoanele mai tinere a fost legat de factori dietetici, în comparaţie cu persoanele în vârstă. A existat de asemenea un număr mai mare de decese legate de dietă/alimentaţie în rândul afro-americanilor şi hispanicilor, în comparaţie cu albii non-hispanici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: